Moda i ljepota
0

Sastojak začinjene hrane otkrio Ahilovu petu stanice raka

Sarajevo-x.com
Naučnici Univerziteta Nottingham otkrili su zbog čega je začinjena hrana djelotvorna za ubijanje stanica raka. Odgovor leži u kapsaicinu, sastojku ljute papričice, koji napada mitohondrije - stanična energetska spremišta, i tako uništava stanice raka.

Novo istraživanje potaknulo je razmišljanja o izradi drugih lijekova za liječenja raka, koji će također napadati mitohondrije.

Istraživanje je pokazalo kako se vaniloidi, porodica molekula kojoj pripada kapsaicin, vežu za proteine mitohondrija stanice raka i zatim uzrokuju apoptozu tj. smrt stanice, bez ugrožavanja okolnih zdravih stanica.

Kapsaicin je testiran na kulturama ljudskih stanica raka pluća i raka štitnjače.

Glavni istraživač dr.Timothy Bates je izjavio: "Budući da ove tvari napadaju samu srž stanice raka, vjerujemo da se zapravo radi o fundamentalnom napadu na Ahilovu petu svih tipova raka."

"Biohemijska struktura mitohondrija u stanicama raka je veoma različita od njihove biohemijske strukture u zdravim stanicama. Govorimo o prirodnoj osjetljivosti stanica raka."

Također je dodao kako doza kapsaicina, koja uzrokuje apopotozu stanice raka, ne bi imala isti efekat na normalnu stanicu.