{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sastojak začinjene hrane otkrio Ahilovu petu stanice raka

S
10.1.2007. u 09:00
0
0
Sastojak začinjene hrane otkrio Ahilovu petu stanice raka
0
Sastojak začinjene hrane otkrio Ahilovu petu stanice raka
Naučnici Univerziteta Nottingham otkrili su zbog čega je začinjena hrana djelotvorna za ubijanje stanica raka. Odgovor leži u kapsaicinu, sastojku ljute papričice, koji napada mitohondrije - stanična energetska spremišta, i tako uništava stanice raka.
Novo istraživanje potaknulo je razmišljanja o izradi drugih lijekova za liječenja raka, koji će također napadati mitohondrije.

Istraživanje je pokazalo kako se vaniloidi, porodica molekula kojoj pripada kapsaicin, vežu za proteine mitohondrija stanice raka i zatim uzrokuju apoptozu tj. smrt stanice, bez ugrožavanja okolnih zdravih stanica.

Kapsaicin je testiran na kulturama ljudskih stanica raka pluća i raka štitnjače.

Glavni istraživač dr.Timothy Bates je izjavio: "Budući da ove tvari napadaju samu srž stanice raka, vjerujemo da se zapravo radi o fundamentalnom napadu na Ahilovu petu svih tipova raka."

"Biohemijska struktura mitohondrija u stanicama raka je veoma različita od njihove biohemijske strukture u zdravim stanicama. Govorimo o prirodnoj osjetljivosti stanica raka."

Također je dodao kako doza kapsaicina, koja uzrokuje apopotozu stanice raka, ne bi imala isti efekat na normalnu stanicu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: