{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo Fashion Week 2003: Kolekcija NEO by TU PUNO PRAZNO

16.4.2003. u 23:05
0
0
Sarajevo Fashion Week 2003: Kolekcija NEO by TU PUNO PRAZNO
0
Sarajevo Fashion Week 2003: Kolekcija NEO by TU PUNO PRAZNO
Svaka uspješna kolekcija mora biti orginalna i mora imati jednu vezujuću temu koja se kao lajtmotiv provlači kroz cijelu kolekciju.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Međutim, ovoj formuli nedostaje još jedan magični sastojak od kojeg ovisi uspjeh kolekcije: to je onaj šmek koji ne znamo definisati, ali ga odmah prepoznajemo. To je ono što Francuzi nazivaju ''je ne sais quoi'', a taj element je ono što odvaja ''Tu Puno Prazno'' od ostalih mladih kreatora.


''Neo'' je istovremeno sexy i agresivna kolekcija koja počiva na fuziji suprotnosti neonske boje na crnoj podlozi, chic i shock...

Dok sam gledala njihove kreacije nisam mogla a da se ne upitam ''Šta je Neo?'' je li pret-a-porter ili haute couture? Retro ili futurizam? I najbitnije: kako doći do njihove odjeće?

Ako ste bili pametni i glasali za njih, vjerovatno ste na oficijelnoj stranici Sarajevo fashion week-a vidjeli da oni svoje kreacije definišu kao fuziju glamur-a i punk-a. A ta fuzija se pokazala izuzetno uspješna. Od samog početka, kad su postavili svoje skice na internetu, postali su favoriti.

Ko je prisustvovao prvoj večeri Sarajevo fashion week-a, mogao je primjetiti da je veliki broj mladih kreatora crpio inspiraciju iz orijentalne nošnje. Da li je to povećano interesovanje pod utjecajem ove žalosne političke situacije u svijetu, ili su u pitanju pomni gledaoci poznate brazilsko-marokanske serije? Sve se ne gledaju serije!?

Ali, dobitnici Nagrade za Najbolju kreaciju, ''Tu Puno Prazno'', su krenuli u sasvim drugom smjeru. Njihova kolekcija je prije svega urbana, ona je otjelotvorenje našeg doba: sexy, brzo i opasno.


Koža, lanci, kaiševi; sve to malo aludira na Sado-Mazo, ali umjesto da je vulgarno ono postaje chic. A za vas, borce za životinjska prava, odahnite! Nije prava koža! NO ANIMALS WERE HARMED IN THE MAKING OF THIS COLLECTION.

Pohvalno je da ovi mladi ljudi, osim što slijede i stvaraju trendove, obraćaju pažnju i na etičke probleme.

Mislim da će njihova odluka da ne rade s kožom poslužiti kao primjer budućim generacijama kreatora. Pogledajte samo Stellu McCarthney, njen glavni uvjet da se priključi Gucci Grupi je bio da ni u kom slučaju ne radi s kožom.

Zar biste vi mogli nositi svojeg kućnog ljubimca kao krpu?

IT'S ONLY FASHION MAN!

Marina Biblija

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: