Moda i ljepota
0

Rumenilo za savršen oblik lica

Sarajevo-x.com
Primarni zadatak rumenila je da nam udahne svježinu i zdrav izgled, ali to nije sve. Vještim nanošenjem korektora, pudera i tečnih krema – mi pokrivamo sve nedostatke na koži, ali u biti ne mijenjamo boju tena, niti oblik našeg lica. Želimo li prekriti odskakanje od idealnog oblika lica ili se njemu približiti, važno je znati osnova pravila.

Ovalni oblik lica se smatra najpravilnijim te takav ima većina modela i manekenki. Koristeći rumenilo na ispravan način – i ako nemamo ovaj oblik lica – moguće ga je vizuelno napraviti.

Lice se dijeli na tri dijela, u vertikalnoj ravni: od vrha čela do obrva, od obrva do dna nosa, i od dna nosa do vrha brade. I ako bi ova tri dijela trebala biti jednake dužine, rijetko ko zaista ima te proporcije u stvarnosti.

Sjenčenjem lica možemo se približiti i ovom idealnom obliku. Tamnim nijansama vizuelno smanjujemo površinu, a svijetlim ističemo. Na ovaj način stvaramo više dimenzija na našem licu, one tamnije se gube, a svijetle reflektuju svijetlost. Harmonija između tamnog i svijetlog je jako bitna, očigledni prelazi nikada ne smiju bit vidljivi.

Prvo pravilo nanošenja rumenila vezano je za početnu tačku, a ona se nalazi na presjeku dvije imaginarne linije – horizontalne koja ide od vrha nosa ka uhu, i vertikalne koja ide od zjenice ka bradi. Zavisno od oblika našeg lica, rumenilo od te tačke nanosimo u različitim pravcima.

S obzirom na oblik lica koje imate, primijenjujte pravilne tehnike nanošenja rumenila:

Okruglo - u obliku pravouganika Izduženo - vodoravno

Kratko Lice - dijagonalno Četvrtasto - u obliku trougla, šire prema kosi Srcoliko - na jagodice Usko lice - do rasta kose Široko lice - prema čelu te uz rast kose Romb - uvijek preskočiti čelo

Tekst: Vena Vujović