Unikatni komadi
0

FOTO / Ručno rađene vjenčanice Belme Tvico-Stambol

Piše: A. Džaferović
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Bašta Hotela Europa u četvrtak navečer bila je svečanija nego ikada jer je svoje ručno rađene vjenčanice od skupocjene čipke predstavila poznata bh. dizajnerica Belma Tvico-Stambol.

Posjetitelji su mogli vidjeti 30 unikatnih vjenčanica za čiju izradu dizajnerica koristi najkvalitetnije materijale.

"Umorna sam, ali sretna. Bilo je to jedno prekrasno veče, a posebno me raduju reakcije publike, koja je bila oduševeljena onim što smo im predstavili", kaže Tvico-Stambol za Sarajevo-x.com

Telefon joj, kaže, ne prestaje zvoniti. Od sinoć je primila jako puno zahtjeva za iznajmljivanjem vjenčanica.

"Vjenčanice se mogu kupiti, ali ne i unajmiti. Mišljenja sam da svako ime neku svoju energiju koja ostaje na tkanini i prenosi se dalje, a svako sa sobom treba nositi svoju energiju. Ostat ću pri svom stavu jer mi nije cilj zaraditi novac", ističe Tvico-Stambol.

Cijene vjenčanica se kreću se od 500 KM pa nadalje, a svaka djevojka može naći nešto za sebe.

"Mislila sam i na djevojke koje se oblače u skladu sa islamskom tradicijom, ali i na trudnice", kaže dizajnerica.

Osim kolekcije vjenčanica za proljeće/ljeto 2011, predstavljene su i svečane haljine, te prva kolekcija cipela obućara Adnana Kalajdžisalihovića i kolekcija vera zlatara Muhameda i Malika Ferušića.

Predstavljanjem unikatnih i ručno izrađenih cipela, odnosno vera koje su dale poseban pečar, Belma je nastojala da promoviše vrijedne zanatlije i potakne ljude na razmišljanje o domaćim proizvodima kao prepoznatljivim i vrlo cijenjenim u svijetu.

"Bez obzira na ekonomsku situaciju u kojoj se nalazimo, željela sam pokazati da imamo potencijala da napravimo proizvod koji se može plasirati i izvan naših granica", kaže Tvico-Stambol.

"Wedding Night" je upotpunila Velida Skaka, koja je predstavila svoju samostalnu kolekciju lepršavih haljina upotpunjenu nakitom Šejme Šaban, studentice historije umjetnosti, čije ideje stoje iza brenda "She".