Moda i ljepota
0

Recite zbogom suhoj koži!

Sarajevo-x.com
Nakon niskih zimskih temperatura i dugih boravaka u pretjerano zagrijanim prostorijama, vaša koža je postala potpuno suha i neprivlačna. Nemojte očajavati, već pročitajte listu koraka koji će vratiti sjaj vašoj koži, koju je sastavio britanski dermatolog Tim Clayton, a objavio Guardian.

Prestanite pušiti

Prestanak pušenja je pravilo broj jedan ako ne želite imati suhu kožu. Pušenje isušuje kožu i ubrzava ostale znakove starenja tako što kožu čini dodatno izloženom tzv. oksidativnom stresu (pušenje uništava antioksidante u organizmu).

Hranite kožu

Redovno svaki dan na kožu nanosite hranjivi losion kako bi povećali hidrataciju vanjskih slojeva kože. Hranjiivi losion također može zaštiti kožu od vremenskih uvjeta, pa bi bilo pametno da ga ponovno nanesete na izložene dijelove kože prije nego što izađete vani (preporučuje se korištenje losiona sa određenim zaštitnim faktorom, čak i zimi).

Izbjegavajte kupke i sapune

Mnogo ljudi koji imaju problema sa suhom kožom koja svrbi pripremaju duge, vrele kupke, što je veoma pogrešno. Agresivni sapuni i deterdženti također mogu uništiti važan vanjski zaštitni sloj kože, zato je najbolje koristiti ublažavajuća ulja za kupanje kako bi osvježili kožu. Za osjetljivo lice pogubno je koristiti sapun, pa je preporučljivo kupiti neki blagi losion za čišćenje.

Vodite računa o okruženju

Prostorije sa centralnim grijanjem veoma isušuju kožu, zato, ako je to moguće, smanjite grijanje i odjenite debeli džemper. Ako ne možete kontrolisati centralno grijanje u vašem domu, poželjno je da povremeno osvježite prostorije otvaranjem prozora. Dokazano je da vlažan zrak drastično pomaže osobama koje pate od ekcema ili lišajeva, pa ne bi bilo loše da ostavite mokar peškir ili vatrostalnu posudu punu vode na vrh vašeg radijatora kako bi se povećala vlaga u zraku.

Unosite velike količine vode u organizam

Dehidracija isušuje kožu, zato vodite računa da pijete najmanje šest do osam čaša vode dnevno.