Moda i ljepota
0

Rat nekulturnom ponašanju u javnosti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Hiljade Kineza objavilo je rat navikama nekulturnog ponašanja u javnosti postavši tako dijelom misije grada Pekinga da svoje građane do 2008. godine, kada će se tamo održati Olimpijske igre, nauči civiliziranim normama ponašanja.

Pod sloganom “New Beijing, Great Olympics”, započelo je opće društveno osvještavanje kojemu je cilj iskorjenjivanje loših navika poput pljuvanja u javnosti, guranja u redovima te obavljanja nužde na svakom koraku.

Tako su jučer volonteri naoružani megafonima na svakom koraku svoje sugrađane upozoravali na neprihvatljivo ponašanje. Na mnogima su se mogle vidjeti lente s natpisima “don't queue-jump, wait in line” (ne gurajte se, stanite u red).

Cijela je akcija pokrenuta jer su se gradski oci zabrinuli da bi loše navike građana Pekinga, poput guranja i pljuvanja, mogle itekako narušiti opći dojam koji ovaj grad sljedeće godine želi ostaviti na ostatak svijeta.

Prošle je godine iz istog razloga pokrenuta kampanja koja je poticala osmjehivanje i čija su ciljna skupina bili trgovci i taksisti koje se htjelo učiniti pristojnijima prema njihovim mušterijama.