{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pušenje skraćuje ljudski život za deset godina

N
23.6.2004. u 16:40
0
0
Pušenje skraćuje ljudski život za deset godina
0
Pušenje skraćuje ljudski život za deset godina
Pušači umiru u prosjeku deset godina ranije od nepušača, ali ako uspiju ostaviti cigarete u 50. godini, produžit će sebi životni vijek za pet godina, pokazalo je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji.
Kako je prenijela agencija AFP, istraživanje je sprovedeno na 34.449 britanskih liječnika tijekom pedeset godina, a podaci su objavljeni u utorak u medicinskom časopisu British medical journal.

Istraživanje, koje je 1951. pokrenuo profesor Richard Doll s Oksforskog sveušilišta, pokazalo je da su muškarci rođeni u razdoblju od 1900. do 1930., koji su pušili tokom cijelog svog života, umrli u prosjeku deset godina ranije od svojih vršnjaka koji nikada nisu zapalili cigaretu.

Prestankom pušenja u 60., 50., 40. ili 30. godini omogućit će pušačima da ''uštede'' od tri do deset godina života. Osoba koja ostavi pušenje s trideset godina, praktično anulira opasnost od prerane smrti zbog duhana, navodi profesor Doll, koji danas ima 90 godina.

Rak pluća i druge bolesti dišnih puteva ili tumori, kao i kardiovaskularni poremećaji, glavni su uzročnici smrti pušača. Prvi rezultati ovog istraživanja, objavljeni 1954., već tada su uspostavili vezu između duhana i raka.

Ovo istraživanje, vođeno tokom pedeset godina na istim liječnicima, potvrdilo je postojanje dugoročne opasnosti od cigareta, ali i mogućnost da se ona smanji prestankom pušenja.

Gotovo polovina dugogodišnjih pušača koji su bili obuhvaćeni ovim istraživanjem umrlo je zbog duhana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: