Moda i ljepota
0

Pušenje povećava rizik od impotencije

FENA
Zaboravite reklamu s muževnim "Marlboro muškarcem", jer cigarete, prema rezultatima posljednjih britanskog istraživanja, povećavaju rizik od impotencije.

"Mogućnost da postanu impotentni kod muškaraca koji puše veća je za gotovo 40 posto", rekao je dr. Christopher Millett s Kraljevskoga londonskog koledža koji je sa grupom kolega radio na tom projektu.

Takođe je istaknuo da je rizik od razvoja ovog seksualnog problema veća što je veći broj popušenih cigareta. No čak i kada muškarci puše manje od dvadeset cigareta na dan, opasnost od nastanka impotencije je 24 posto.

"Nije riječ samo o starijim muškarcima, nego i o mlađim", tvrdi dr. Millett. Rezultati istraživanja objavljeni su u četvrtak u časopisu "Tobacco Control", a u studiju je bilo uključeno 8.000 australskih muškaraca u dobi između 16 i 59 godina.

Svaki deseti tokom prošle godine patio je od impotencije koja je trajala više od mjesec dana. Četvrtina među njima bili su pušači, a više od 6 posto ih je priznalo da na dan puši više od 20 cigareta.

Muškarci koji su pušili kutiju cigareta na dan ili više, u 40 posto slučajeva izvijestili su o seksualnim problemima, izvijestio je dr. Milllett.

"Decenijama su cigarete prikazivane kao simbol muževnosti, što se vidi u reklami za cigarete Marlboro. No realnost je sasvim drukčija.

Sada je i znanstveno dokazano da je pušenje jedan od uzroka impotencije, koja opet može biti i rani indikator neke koronarne bolesti", rekla je Deborah Arnott iz skupine ASH (Action on Smoking and Health) koja se bori protiv promovisanja pušenja.

Osim spomenutog problema pušenje povećava rizik od srčanog i moždanog udara, respiratornih problema te pojave plućnih i drugih vrsta raka.

"Možda ćemo, ako istaknemo povezanost pušenja i problema s erekcijom, uspjeti motivirati mladiće da prekinu pušiti", rekao je dr. Millett.