|

Prva samostalna operacija laparaskopski asistirane vaginalne histerektomije

Prva samostalna operacija laparaskopski asistirane vaginalne histerektomije
0
F
FENA
18.8.2006. u 15:16
0
komentara
0

dijeljenja
Prva samostalna operacija laparaskopski asistirane vaginalne histerektomije
Tim ginekologa Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla, predvođen doc. dr. Dženitom Ljucom, šefom Odjela ginekologije, jučer je prvi puta samostalno izveo operativni zahvat laparoskopski asistirane vaginalne histerektomije. Riječ je vrlo složenom operativnom zahvatu koji predstavlja trend u ginekološkoj kirurgiji, priopćeno je s UKC-a Tuzla.
Zbog prolapsa materice sa velikim cistocelom (spad materice), operirana je 66- godišnja pacijentica, kojoj je rađen kombinirani operativni zahvat. Prvo su laparoskopski, bez reza na trbušnom zidu, kroz tri manja otvora, a pod kontrolom kamere, odstranjeni jajnici i tube, te izvršen potpuni uvid u stanje unutarnjih organa trbušne duplje. Potom je vaginalnim putem odstranjena materica i reponirana (vraćena) mokraćna bešika u funkcionalno stanje.

Ovakav zahvat je na UKC-u Tuzla ranije rađen uz pomoć prof. dr. Andreja Omahena iz Ljubljane, a ovog su puta tuzlanski stručnjaci operaciju izveli potpuno samostalno.

"Jako sam ponosna na tim ljekara i sestara Odjela ginekologije, koji je uspio samostalno izvesti jedan ovako složen zahvat, koji našu kliniku svrstava u red visokospecijaliziranih ustanova u kojima se rade najkompliciraniji zahvati", izjavila je doc.dr. Dženita Ljuca.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.