{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prva samostalna operacija laparaskopski asistirane vaginalne histerektomije

F
18.8.2006. u 15:16
0
0
Prva samostalna operacija laparaskopski asistirane vaginalne histerektomije
0
Prva samostalna operacija laparaskopski asistirane vaginalne histerektomije
Tim ginekologa Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla, predvođen doc. dr. Dženitom Ljucom, šefom Odjela ginekologije, jučer je prvi puta samostalno izveo operativni zahvat laparoskopski asistirane vaginalne histerektomije. Riječ je vrlo složenom operativnom zahvatu koji predstavlja trend u ginekološkoj kirurgiji, priopćeno je s UKC-a Tuzla.
Zbog prolapsa materice sa velikim cistocelom (spad materice), operirana je 66- godišnja pacijentica, kojoj je rađen kombinirani operativni zahvat. Prvo su laparoskopski, bez reza na trbušnom zidu, kroz tri manja otvora, a pod kontrolom kamere, odstranjeni jajnici i tube, te izvršen potpuni uvid u stanje unutarnjih organa trbušne duplje. Potom je vaginalnim putem odstranjena materica i reponirana (vraćena) mokraćna bešika u funkcionalno stanje.

Ovakav zahvat je na UKC-u Tuzla ranije rađen uz pomoć prof. dr. Andreja Omahena iz Ljubljane, a ovog su puta tuzlanski stručnjaci operaciju izveli potpuno samostalno.

"Jako sam ponosna na tim ljekara i sestara Odjela ginekologije, koji je uspio samostalno izvesti jedan ovako složen zahvat, koji našu kliniku svrstava u red visokospecijaliziranih ustanova u kojima se rade najkompliciraniji zahvati", izjavila je doc.dr. Dženita Ljuca.

Na ulici zbog molitve

18.08.2006. u 17:02

Najskuplji koktel u Irskoj

18.08.2006. u 14:13
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: