Moda i ljepota
0

Prva Bosanka na Rimskoj sedmici visoke mode

Sarajevo-X
U okviru Rimske sedmice visoke mode jula 2004. svojom samostalnom modnom revijom "Ad Modum Bosniesem" ili "Na bosanski način" predstavlja se modna dizajnerica Aida Korman.

Termin Ad Modum Bosniesem susreće se u spisima srednjovjekovne bosanske države kao moda koja je izrađivana i izvožena iz Bosne.

Ovaj događaj jedan je od najznačajnijih svjetskih modnih događaja i rezervisan je za malobrojna prestižna svjetska modna imena, kao sto su Giorgio Armani, Roberto Cavalli i sl. Značaj Rimske Sedmice Visoke mode za modnu industriju i show biznis ravan je značaju Cannes Film Festivala za evropsku kinematografiju.

Aida Korman
Modna dizajnerica Aida Korman prezentira tradicionalne bh. rukotvorine kao unikatnu proizvodnju dizajniranu za savremenog čovjeka. Ručno tkani materijali izrađuju se u Kraljevoj Sutjesci i naseljima oko Kaknja. Metalne i drvene ukrase izrađuju kujundžije i drvorezci...

Na reviji učestvuju Danko Delibašić, košarkaš KK BOSNA ASA, koji ce biti testimonial kolekcije, pjevačica koja će izvoditi izvornu bosanskohercegovačku muziku i druge značajne ličnosti iz oblasti politike, industrije, biznisa itd. Dio tima čini i olimpijac, odnosno jedan od predstavnika Bosne i Herecegovine na ovogodišnoj olimpijadi u Ateni, budući da je tema ovogodišnje Rimske Sedmice Visoke mode sport/olimpijada i visoka moda.

Predstavnici Ambasade BiH u Republici Italiji na modnu reviju dizajnerice Aide Korman pozvali su članove diplomatskog kora u italijanskoj prijestolnici.

“Sigurna sam u uspjeh moje ideje, jer ovo je jedinstvena prilika da se uspostavi saradnja na različitim nivoima između Bosne i Hercegovine i Italije, uzimajući u obzir zainteresiranost italijanske države, kao i činjenicu da jedna bosanska kraljica jeste živjela i umrla u Rimu.“, kaže modna dizajnerica Aida Korman.

Iako je projekat verbalno podržan od uglednih bh. zvaničnika, još nije doživio konkretnu podršku.

Nakon Rima modna kolekcija "Na bosanski način" bit će prikazana i u BiH.