Moda i ljepota
0

Prva bh. asocijacija za podršku oboljelim od HIV/AIDS-a

Sarajevo-X
U julu 2004. godine, Asocijacija XY je uz podršku donatora - Project HOPE, organizacije SIDA, te DFID-a, pokrenula projekat osnivanja Asocijacije za podršku oboljelim od HIV / AIDS-a.

Ovo je prva organizacija takve vrste koja se osniva u Bosni i Hercegovini i ona se zalaže za zaštitu ljudskih prava osoba oboljelih od AIDS-a, razbijanje predrasuda o virusu HIV-a i AIDS-u, te širenje suvremenih saznanja i edukacije o ovoj bolesti i načinima zaštite od nje. Asocijacija za podršku oboljelim od HIV/AIDS-a promovirat će, pored osatalog i povezivanje i organizaciju osoba inficiranih virusom HIV-a i oboljelih od AIDS-a unutar Bosne i Hercegovine, ali i šire, kako bi oboljeli bili u mogućnosti ostvariti svoja prava, ali i kako bi istina o ovoj pandemiji svjetskih razmjera bila dostupna svima.

Implementator projekta je nevladina organizacija Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje “XY”, osnovana u Sarajevu 2001. godine. U osnovi djelovanja ove organizacije je promoviranje seksualnih i reproduktivnih prava, zdravlja i usluga za sve, a posebno za najranjivije grupe i mlade ljude u BIH. Organizacija djeluje na području cijele Bosne i Hercegovine i od svog osnivanja se bori da poboljša pristup i dostupnost informacijama o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, te da podigne svijest javnosti, a pogotovo mladih ljudi, o ovim veoma važnim temama.

Od juna 2002. je pridruženi član IPPF EN (International Planned Parenthood Federation) - Međunarodne Federacije za planiranje porodice, najraširenije volonterske organizacije u polju seksualnog i reproduktivnog zdravlja koja svoje članice ima u više od 150 zemalja širom svijeta.