Johannesburg
0

Posljednje pripreme za izbor Miss svijeta 2009.

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Godinama su ga kritikovali mediji, bojkotovale zemlje, napadale feministkinje, ali je izbor za Miss svijeta ostao jedan od najgledanijih događaja na planeti. Procjenjuje se da ga svake godine prati oko dvije milijarde gledalaca širom svijeta, a ove godine uživo će ga prenositi 120 TV stanica, a za BiH Federalna televizija od 17 sati.

Takmičarke koje se u Johannesburgu pripremaju za večerašnji dvosatni nastup mnogo su vježbale kako bi se cijeli show, ali i one pojedinačno, prikazale u što boljem svjetlu. Specijalna gošća izbora je Piranha Chopra, bivša misica i zvijezda Bollywooda.

Prethodnih dana ljepotice su imale priliku posjetiti stadion Soccer City u Johannesburgu, te Joburg Zoo i prisustvovati brojnim događajima koje organizuje glavni grad Južnoafričke Republike, zemlje domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva 2010. godine.

Predstavnica BiH na ovom prestižnom izboru, Andrea Šarac iz Gacka, nakon osvajanja krune bila je veoma optimistična.

"Mislim da su sve djevojke lijepe na svoj način i da će ove godine žiriju biti teško da izabere još četiri djevojke koje će, pored mene, ponijeti neku od laskavih titula", izjavila je kroz smijeh u jednom od razgovora za naš portal.

O pripremama i samom toku takmičenja razgovarali smo i sa Tanjom Vujičić, prošlogodišnjom Miss BiH, koja je priznala da s juga Afrike nosi divna prijateljstva.

"Pripreme u Južnoj Africi traju mjesec dana. Program je raznolik, obilazi se cijela zemlja, organizuju balovi, glamurozne večere", priča nam Tanja. "Obično se ustaje rano jer su dani ispunjeni obavezama. Misice imaju veliko obezbjeđenje jer je zemlja jako opasna, ima mnogo kriminala. Ne smije se nigdje izaći bez pitanja. Meni je drago što se i danas čujem sa svim djevojkama s kojima sam se družila, a mnoge od njih me zovu da ih posjetim."

Ovogodišnji 59. po redu izbor za Miss svijeta uljepšat će nastupi brojnih južnoafričkih i međunarodnih umjetnika, a voditeljice programa bit će Angela Chow i bivša Miss univerzuma Michelle McLean.

Na kladionicama i dalje najveće šanse za pobjedu ima Miss Portorika Jennifer Colon, a dobro kotiraju i najljepša djevojka Meksika, Južne Afrike, Barbadosa i Francuske.

Andrea Šarac
Andrea Šarac
Osamnaestogodišnja Miss BiH, ambiciozna Andrea, obećala je da će izvući "nekoliko asova iz rukava" na večerašnjem takmičenju, te poručila kako vjeruje da je talentovanija od ostalih 111 učesnica.