{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posljednje mjesto na planeti na kojem biste voljeli živjeti

S
19.6.2007. u 14:45
0
0
Posljednje mjesto na planeti na kojem biste voljeli živjeti
0
Posljednje mjesto na planeti na kojem biste voljeli živjeti
Da li ste sretni tamo gdje živite? Ovo je dosta komplikovano pitanje ukoliko se uzmu u obzir zdravstveno-socijalni sistem vaše države, nivo zagađenosti vazduha, poštivanje osnovnih ljudski prava i sloboda, mogućnost zaposlenja, političko vodstvo i mnogi drugi aspekti koji određuju stepen idealiteta mjesta gdje živite.
Da bi odredili nivo kvaliteta života na određenim mjestima, ekonomisti često uzimaju u obzir vrijednosti dobara i usluga koje ta država nudi. Ujedinjeni Narodi godišnje izračunaju "indeks ljudskog razvoja" (human development index) uzimajući u obzir tri osnovna pokazatelja u jednoj državi: Zdravlje i dugovječnost, znanje i obrazovanje i životni standard.

Shodno UN-ovim procjenama, najgore mjesto za život nalazi se u zapadnoj Africi u Nigeru. Najviša očekivana životna dob u prosjeku se kreće do 44,6 godina, 71 posto odraslog stanovništva je nepismeno, a 79 posto djece ne pohađa školu.

[SLIKA]1[/SLIKA]Nasuprot Nigeru, Norveška se nalazi među najboljim državama za život, a njeno stanovništvo je za 40 posto bogatije od ljudi u Nigeru, u prosjeku žive gotovo dva puta duže i većinom imaju univerzitetsko obrazovanje.

Izvještaj UN-a ne uključuje neke druge životne faktore i uslove kao što je klima, porez i slično.

Ruut Veenhoven, sociolog sa Univerziteta Erasmus u Rotterdamu smatra da UN-ov izvještaj može ponuditi određeno mjerilo sreće stanovništva u državama, ali on također kaže da je najbolji način za saznavanje nivoa sreće jednostavno pitanje: Koliko ste sretni tamo gdje živite?

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: