Snimana u Istanbulu
0

Pogledajte novu modnu kolekciju Belme Tvico koja utjelovljuje modni san svake žene

I. B.
Bh. dizajnerica predstavila je novu jedinstvenu kolekciju
Bh. dizajnerica predstavila je novu jedinstvenu kolekciju
Bh. modna dizajernica Belma Tvico predstavila je novu kolekciju jesen/zima 2022/23, koja, prije svega, zrači senzibilnošću i tehničkim majstorstvom. Još jednom, Tvico je podsjetila zašto podiže vizuelnu ljestvicu iz sezone u sezonu.

Nova kolekcija, koja je snimana u Istanbulu, nepokolebljiva je i moćna vizija mode - tiha, ali opipljiva. Više od svega, stamena. Upravo je stamenost cilj do kojeg koračamo dok svjedočimo asimetričnoj suknji kreiranoj od raskošnog custom-print brokatnog materijala, koja se voluminozno otvara od struka naniže.

Posmatrač je pometen načinom na koji je tkanina izmanipulirana da izgleda neobrađeno, ali besprijekorno. Zapanjujuće raskošni odjevni predmeti još jednom dokazuju plodan odnos između kreativne vizije modne dizajnerice i same mode - oblikovan i uokviren riječima, radom i životom Belme Tvico, koja je podjednako drevna i savremena u svojoj kreativnoj misli.

Od pripijene haljne bez rukava s prednjim kopčanjem i isklesanom formom bokova, do niza oštro krojenih odijela, svi predstavljeni komadi iz kolekcije ističu se unikatnim izgledom. Više od same mode, oni grade povezanost s tijelom i prostorom, čine da poželite da vidite, istražite i osjetite nešto s čime se možete identifikovati - osjećaj pripadnosti i neraskidivi optimizam.

Bh. dizajnerica predstavila je novu jedinstvenu kolekciju
Bh. dizajnerica predstavila je novu jedinstvenu kolekciju

Optimizam se možda najsnažnije osjeća kroz smione printove koji su posvuda - u zimskim jaknama, brokatnim haljinama i suknjama te basic komadima kao što su ravno krojene pantalone ili prozirni bodysuit po kojima je brend prepoznatljiv godinama unazad. Kolekcija se dramatično razvija kroz neobično i asimetrično krojene komade - uvijek iskrene u svojoj srži, te emotivno i stilski povezane.

Kako adekvatno prevesti sanjarsku viziju u nosive odjevne komade?

U slučaju Belme Tvico, ona to radi kroz paletu boja koja gradira od prašnjavo ružičaste i zagasito sive do raskošne fuksije i ultimativne crne. Tvico uzima komadiće svojih snova i pretvara ih u boje i oblike, pokušavajući kroz slojeve tkanina odraziti svoj lični karakter. Živopisnost je oduvijek bila u srži njezinog rada. Printovi i zamršeni krojevi koji oživljavaju kolekciju tek su odraz njene osebujnosti i složene ličnosti.

Fokusirajući se na simboličnu snagu odjevnih predmeta koje stvara, ove sezone nam predstavlja jedinstvenu kolekciju prošivenu oštrom svjesnošću o stamenosti i vjeri u samog sebe.

Bh. dizajnerica predstavila je novu jedinstvenu kolekciju
Bh. dizajnerica predstavila je novu jedinstvenu kolekciju

Kao da kreira uniformu za žene koje odišu samopouzdanjem i razigranošću, Belma i ovoga puta predstavlja kolekciju koja utjelovljuje modni san svake žene. Odjevni komadi koje nam predstavlja su tek produžetak unutrašnjeg "ja". Kolekcija je fokusirana na fluidnost koju ostvaruje putem upotrebe materijala koji pružaju osjećaj lakoće te volumena koji omogućava pokret i u napripijenijim krojevima. Naznake jarkih boja pružaju živost inače neutralnoj paleti korištenoj ove sezone. Kao potpuni novitet u portfoliju, brend predstavlja modne dodatke - šešire i custom-print ravne cipele. U cjelini s odjevnim komadima, oni tvore otmjenu viziju moderne elegancije. Nježni veo preko lica samo naglašava fluidnost čitave kolekcije, dok u cipelama možete smjelo zakoračiti u novi dan znajući da će vam donijet radost sa svakim novim korakom.

Bh. dizajnerica predstavila je novu jedinstvenu kolekciju
Bh. dizajnerica predstavila je novu jedinstvenu kolekciju

Po prvi put u svojoj karijeri, Belma Tvico zaranja duboko u suštinu žene za koju kreira. Kao da doživljava dizajniranje odjeće kao proces otkrivanja, ona svaki look iz nove kolekcije zamišlja kao naizgled jednostvanu čahuru koja se otvara u zamršenu unutrašnjost. Kaputi i pelerine u vibrantnim i zagasitim nijansama odišu varljivom smirenošću. Kada ih otvorimo, pogađa nas uragan ekstravagancije. Ispod slojeva tople vune skrivene su haljine koje asimetrično grle tijelo, te reveri koji se pojavljuju na neočekivanim mjestima - potpuni vizuelni delirijum.

Briljantna u svojoj izvedbi, nova kolekcija je epitom koloritne sofisticiranosti, ostajući istovremeno usidrena u bezvremenskoj eleganciji. Čini se da je Belma Tvico savladala mudrost fokusiranja na bezvremenost, zaboravljajući u potpunosti efemernost modnih trendova.

Još fotografija kolekcije možete pogledati na sljedećem linku.