"Return to Sunset"
74

Pogledajte komade iz nove kolekcije dizajnerice Belme Tvico: Zalazak sunca pretočen na tkaninu

N. O.
Foto: I. Š./Klix.ba
Belma Tvico (Foto: I. Š./Klix.ba)
Bh. dizajnerica Belma Tvico predstavila je novu kolekciju za proljeće/ljeto 2023. godine koja nosi naziv "Return to Sunset", a koja je sve živahne nijanse zalazaka sunca, kao i grimiznih oblaka i okeana podno njih pretočila na nježnu tkaninu.

Koliki je životni vijek emocije? Koliko dugo traju snovi? Može li se svjetlost uhvatiti beskonačno? Postoji li konačan broj boja? Ovo su tek neka od pitanja koja su vodila Belmu Tvico kroz proces nastanka nove kolekcije za proljeće/ljeto 2023. godine.

"Return to Sunset" je kolekcija koja služi kao svjedočanstvo o jedinstvenoj ličnosti bh. modne dizajnerice i njezinoj autentičnoj ljubavi prema svijetu koji je okružuje. "Return to Sunset" je više od modne kolekcije. Riječ je svojevrsnom spoju soneta, ode, i elegije.

"Najviše volim istraživački rad i pronalazak inspiracije. Meni je izazov naći nešto drugačije i nešto što će me učiniti sretnom. Kao što možete primijetiti - iz kolekcije u kolekciju donosim živopisne boje. Paleta koju sam ovaj put birala i koja mi je posebno budila radost i veselje jesu ovi intenzivni zalasci sunca, s jakim kontrastima i bojama", kazala nam je Belma.

Čak je i studio prilagođen temi nove kolekcije kojom ističe da želi prenijeti pozitivnu energiju koju zalasci nose.

Ovog puta, Belma Tvico je skicirala zalazak sunca u njegovim različitim fazama. Prikazani podjednako u živahnim i mirnim nijansama, sa blistavim odsjajem u vodi koja naglašava njihovu privlačnost i intenzitet, zalasci sunca u kreacijama Belme Tvico nisu tek puka interpretacija prirodnog fenomena na nježnoj tkanini.

Ona ne ocrtava samo grimizne oblake, već i nebo iza njih, okean podno njih, te duboke misterije mora koja je mjesecima obilazila u potrazi za inspiracijom. Njezina stalna zaokupljenost florom i faunom dostigla je vrhunac ovom kolekcijom dok ulazi u najproduktivniji i najzreliji period svoje dizajnerske karijere.

"Return to Sunset" se uzdiže iznad pukog poimanja mode. Ova kolekcija reflektuje blistavost, dramatičnost, te prolaznost zalaska sunca, promatranog s obale, kroz zlatni omjer, stvarajući tako ugodnu ravnotežu između prostranog neba i zemlje. Kroz nove custom-made dezene nastale u saradnji sa umjetnicom Taidom Jašarević, Tvico oslikava koraljni, plavi, ružičasti, te ljubičasti zalazak sunca u njegovim brojnim perspektivama.

Ona rekreira dijelove svijeta koji je nadahnjuju, hipnotizirana njhovom bezvremenskom ljepotom i vječnim šarmom. Kroz seriju modnih kreacija, Tvico dočarava prirodu i njezin višeslojni karakter, te promatra čarobnu ljetnu svjetlost kroz novu, modnu prizmu. Ova kolekcija je, kao niti jedna do sada, spontana - najneposredniji i najintiminiji izraz ideje, misli, te emocije koja stanuje u biću Belme Tvico.

Komadi iz nove kolekcije izloženi su u studiju bh. dizajnerice (Foto: I. Š./Klix.ba)
Komadi iz nove kolekcije izloženi su u studiju bh. dizajnerice (Foto: I. Š./Klix.ba)

Ulazimo u blistavu i radoznalu panoramu, ispunjenu eliptičnim referencama zalaska sunca i njegove neuhvatljive prirode. Predstavljena nam je moda u njezinom najljepšem obliku: dekonstruisana, konstruisana, dragocjena, glamurozna, ali uhvatljiva.

Polazna tačka Belme Tvico bila je predstava o ženi koja utjelovljuje ljubav i lakoću postojanja. Ona oblači jednostavnu koktel haljinu i slavi svoju siluetu. Ona prihvata nesputanost u svojoj garderobi i svojoj kretnji, odlučujući se neočekivano za oversize kroj večernje ili koktel haljine. Ona uspješno prevodi svoje emocije kroz spoj jarkih i smjelih dezena na svojim ljetnim odjevnim kombinacijama.

"Return to Sunset" je kolekcija izvedena u elegantnim proporcijama te u nevjerovatnoj izradi: u detaljima podstave leži skrivena ljepota svake od kreacija, dok niz delikatnih tkanina dolazi u rekontekstualiziranom obliku. Ona odiše savremenošću, ali ipak povlači reference iz glamura prošlosti.

Belma Tvico u svom studiju (Foto: I. Š./Klix.ba)
Belma Tvico u svom studiju (Foto: I. Š./Klix.ba)

Belma Tvico je strastvena modna istraživačica, stručnjakinja za sve oblike mode i, što je još važnije, radoznala je i otvorena za svijet izvan mode. Novu kolekciju oslobodila je tame zimskih nijansi i pustila svjetlost u vrijeme koje je pred nama. "Return to Sunset" je zaista magična serija lepršavih haljina, kreiranih na način da oponašaju kretanje mora, vjetra, te svjetlosti.

Naizgled jednostavne kreacije su zadivljujuće u svojoj raznolikosti i dolaze u šarenoj paleti nježno ruzičaste, koraljne, plave, iris, te tirkizne boje. Oličenje elegancije dolazi u izmaglici nijanse lavande, te dodiru crne boje. Kao što smo i navikli, Belma Tvico nam predstavlja luksuznu, ali praktičnu kolekciju: komade dostojne sna ljetne noći.

Tvico je još jednom fokus stavila na jednu od brojnih bosanskohercegovačkih kulturno-historijskih baština: Bosančicu. Srednjovjekovno pismo koje uspješno oživljava i redizajnira proteklih nekoliko godina i ovog puta krasi njezine kreacije, bilo da je vidljivo kroz čitavu formu ili tek kroz detalje.

"Bosančica je neizostavan dio rada i ovaj put je kroz detalje korištena, a kaligrafija je moj izduvni ventil i način opuštanja. Slova bosančice sam izabrala iz želje da - kad bilo gdje da putujem i promovišem svoj brend istovremeno promovišem i predstavljam svoju zemlju. To je moj mali doprinos promociji svoje zemlje i oživljavanju jednog pisma", poručuje.

U današnjem vremenu, kada je gotovo sve digitalizirano, dehumanizirano, i sintetično, Belma Tvico se okreće ka čovjeku i njegovoj savršenosti kreacije. "Return to Sunset" je zanimljv modni manifest za moderni život neoslobođen suštine života: ljubavi.