Ne mogu se sakriti
0

Plastični hirurg otkrio koji "mali" znakovi odaju da je osoba radila korekcije na svom licu

I. B.
Demi Moore su u januaru 2021. mnogi jedva prepoznali (Foto: Twitter/Fendi)
Demi Moore su u januaru 2021. mnogi jedva prepoznali (Foto: Twitter/Fendi)
Brojne slavne dame podvrgavaju se estetskim korekcijama i tretmanima ljepote kako bi tokom godina održale željeni izgled, međutim, ponekad nisu sasvim iskrene oko toga koliko su toga promijenile na sebi. Plastični hirurg sada je otkrio "znakove" koji vam mogu pomoći da to shvatite.

Estetska hirurgija je tokom godina znatno napredovala, a rijetke su dame koje joj uspiju odoljeti i ostati prirodne. Uglavnom, jedan od najčešćih zahtjeva dama i jeste taj da imaju "prirodan" izgled. No, često se zna desiti da u tome pretjeraju.

Potvrdio je to i plastični hirurg dr Paul Banwell, koji ističe da mnoge njegove pacijentice žele svega male pomake na licu kako bi poboljšale svoje samopouzdanje.

"Mnoge dame dolaze kod mene kako bi prepravile prethodne greške, zbog kojih izgledaju previše umjetno. Prirodan izgled je definitivno ono što se danas traži", rekao je.

Stoga, on je otkrio i koji to znakovi odaju da je neko koristio estetske korekcije, unatoč tome što to želi pritajiti.

Vilinske uši - face lifting

Kako tvrdi Banwell, ovo je jedan od najočitijih znakova da je neko imao facelifting, odnosno zahvat podizanja lica.

"Ušna resica se može zakačiti za obraz i lagano se povlači prema ustima, dajući izgled vilenjaka," objasnio je pa nastavio:

"To je teško ispraviti, ali je moguće da se resica može osloboditi hirurškim putem i vratiti u svoj uobičajeni položaj", rekao je.

Pretjerano ispeglano lice - botoks

Botoks može biti teško uočiti ako je dobro urađen, no, ukoliko imate 40 i više godina, a na licu uopće nemate bore, sasvim je jasno da ste imali neki oblik ovog tretmana.

"Još jedan pokazatelj da je neko radio botoks je ako pogledate njihovu fotografiju i vidite dio lica koji je izuzetno gladak i sjajan. Umjetnost botoksa leži u tome da rezultati budu suptilni", rekao je on.

Banwell je dodao da naročito pažnju treba posvetiti obrvama, koje, ukoliko se pretjera s ovim tretmanom, mogu izgledati kao da je osoba začuđena ili ljutita.

Dobar stručnjak, ističe on, znati će pravu količinu da izbjegne "zamrznuti" izraz lica.

Pojedine dame znaju se
Pojedine dame znaju se "zaigrati" s estetskim korekcijama (Ilustracija: Shutterstock)

Gornja usna veća od donje - fileri

"Ako je prirodni dvostruki oblik usana, također poznat kao Amorov luk, previše izmijenjen, to je zaista očigledno i dovodi do neprirodnog izgleda. Obično je donja usna za stepen veća od gornje, pa ako je obrnuto, to je znak filera za usne", objašnjava Banwell.

Fileri za usne ne služe samo za njihov puniji oblik već i za "osvježavanje" ostarjelih usana, kao i dodavanje definicije tanjim usnama. Dobar filer za usne neće biti uočljiv jer je njegov cilj da izgleda prirodno.

Lice i vrat odudaraju - znak "polutretmana"

Dosta žena koje rade korekcije na svom licu, potpuno zaboravi na svoj vrat, što može rezultirati uočljivim razlikama. To je kada vidite da osoba ima lice bez bora i s mladalačkim sjajem, no naboran vrat s flekama po njemu.

Potrebno je podjednako voditi računa o svim područijima lica, a veliku ulogu igra i to da prilikom njegovanja svog lica, isto učinite i s vašim vratom. U najmanju ruku, potrebno ga je hidratizirati i koristiti SPF.

"Vaš vrat je jedno od prvih mjesta gdje se otkrivaju znaci starenja", zaključio je.

Natečeno lice - još filera

Previše filera u licu može učiniti da izgledate natečeno i podbuhlo. To je neprirodan izgled koji će nestati za nekoliko mjeseci, ali u periodu kada ste završili s tretmanom, promjena neće proći nezapaženo.

Ovaj vid estetske korekcije čini da oči izgledaju manje, a obrazi natečeniji i neprirodni za nečije godine.

Banwell je istakao, kao i ranije, da treba birati prirodnu opciju.

"Ako ne primijetite odmah rezultate od filera, nemojte ih ubrizgavati još više jer ponekad treba duže vremena da rezultati postanu vidljivi", poručio je.

Avatar nos

"Dok je nehirurška rinoplastika postala vrlo popularna u potrazi za savršenim nosom, gdje se filer ubrizgava kako bi se preoblikovao i ispravio nos pojedinca, to može dovesti do neprirodnog, visokog i širokog nosnog mosta, ako se s time pretjera", objasnio je dr. Banwell.

Sve više ljudi svjesno je da se većina "kvrga" na nosu može prikriti filerom umjesto operacijama. Međutim, prvenstveno se treba konsultovati sa stručnjakom zbog mogućih rizika, ali i cjelokupne izmjene izgleda vašeg nosa.

"Rinoplastika filerom može biti podložna širenju mosta vašeg nosa, što dovodi do stanja koje se još naziva i Avatar nos", zaključuje Banwell.