Britanska spisateljica
7

Paris Lees prva transrodna kolumnistica modnog časopisa Vogue

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Spisateljica i aktivistica Paris Lees je prva transrodna osoba koja je postala redovna kolumnistica u 125-ogodišnjoj historiji uglednog modnog lista Vogue.

Lees se zahvalila uredniku Edwardu Enninfulu za "malo svježine koji unosi u svoj brend".

Ranije ove godine postala je i prva transrodna osoba koja se pojavila u britanskom Vogueu. Naime, ona se pojavila u februarskom izdanju časopisa u rubrici naziva "Upoznaj nove sufražetkinje", u znak obilježavanja 100 godina otkako su se žene izborile za pravo glasa.

Tada je izjavila da je dugo vremena osjećala kao da se trans zajednica nalazi pod stalnim pritiskom u Velikoj Britaniji i da je rijetko viđala trans ljude u javnom životu osim kada su bili objekti ismijavanja.

"Hvala Bogu što se situacija mijenja", dodala je ona.

Lees je započela karijeru novinara pišući za LGBT publikacije kao što su Gay Times i Diva, a kasnije je bila angažirana u nekim od najvećih britanskih listova kao što su The Guardian i The Daily Telegraph.

Prema pisanju BBC-ja, novinarka je također prva trans žena koja je učestvovala u programu na BBC Radiju 1 i Channel 4, gdje je snimala dokumentarce koji se fokusiraju na identitet i predrasude s kojima se suočavaju manjinske zajednice.

Lees je veoma aktivna na društvenim mrežama i ima skoro 80.000 sljedbenika, a 2013. godine ju je ugledni Independent proglasio najutjecajnijom LGBT osobom u Velikoj Britaniji.