52-godišnja Čehinja
29

Ovako danas izgleda Pavlina Porizkova, nekadašnji simbol ženstvenosti

Piše: D. B.
Pavlína Porízkova je Čehinja rođena 1965. godine u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Ona je važila za simbol ženstvenosti, a i danas s 52 godine izgleda odlično.

Pavlina je 1968. godine sa svojom porodicom napustila domovinu i preselila se u Švedsku, kako bi izbjegla invaziju Varšavskog pakta. U Švedskoj je postala glumica i model sa svjetski poznatom karijerom. Trenutno pored švedskog posjeduje i američko državljanstvo.

Slavu je stekla nakon što je njena prijateljica makeup umjetnica poslala njene fotografije agenciji Elite kako bi promovisala svoje znanje šminkanja, a to je otvorilo vrata Pavlini u svijet modelinga. Njena slava se brzo širila u Francuskoj, pa sve do SAD-a.

Sa osamnaest godina, Pavlina je 1984. godine postala je prva žena iz Centralne Evrope koja se našla na naslovnoj strani Sports Illustrateda za kupaće kostime. Ona je bila druga žena nakon Christie Brinkley koja se pojavila na naslovnici ovog magazina.

Radila je kampanje za brendove kao što su Chanel, Versace, Hermes, Christian Dior, Oscar De La Renta, Mikimoto, Perry Ellis, Laura Biagiotti, Anne Klein, Ellen Tracy, Barneys New York, Ann Taylor i Revlon.

Vrhunac njene karijere je bio devedesetih godina, a njena ljepota je ostavila značajan trag u svijetu modelinga. Paulina danas ima 52 godine, no njena vitalnost i šarm mogu nadmašiti mnogo mlađe kolegice.

Glumila je u filmovima "Anna", "Her Alibi", "Arizona Dream", "Female Perversions", "Wedding Bell Blues", "The Intern", "Knots" te dokumentarcima "About Face: The Super models, Then and Now" i "Kevyn Aucoin Beauty & The Beast In Me".

Glumila je i u TV serijama "As the World Turns", "Desperate Housewives", The Mysteries of Laura" i "Nightcap", a bila je i sutkinja u showu "America's Next Top Model".

Pavlina je u braku sa Ricom Ocasekom, pjevačem rock grupe "The Cars". Upoznali su se 1984. godine, a vjenčali 23. augusta 1989. godine.

U galeriji možete pronaći neke novije i stare fotografije.