Moda i ljepota
39

Opsjednut izgledom: Dvije godine povezivao stopala kako bi ih smanjio

Klix.ba
Dvadesetpetogodišnji Ryan iz Manchestera uvijek je mrzio svoja "klovnovska stopala" i zbog toga je odlučio da proba kinesku metodu smanjivanja kalupom.

Dvije godine je svaki dan gurao prste uz stopala i vezao ih tako da su sada potpuno deformisana. Ipak, on je zadovoljan i smatra da je vrijedilo jer su sada manja.

"Učinit ću sve da izgledam onako kako želim da izgledam. Moja stopala su bila prevelika i izgledala su kao stopala klauna. Koristio sam tradicionalnu kinesku metodu da ih zbijem i tako sam spavao navečer. Nije ugodno. Moji prsti su sada unakaženi, savijeni i iskrivljeni. Često imam grčeve", kazao je Ryan za Channel 5.

Ova metoda se počela koristiti u Kini u 13. stoljeću, ali je zabranjena 1902. godine jer su žene obolijevale od artritisa i teško su hodale. Ryana to ne brine.

"Imam 25 godina i artritis zvuči kao stvar od koje obole stari", nasmijao se.

Otkrio je kako najviše novca troši na izgled, gardarobu i botox. Mjesečno na ove tretmane troši 1.300 eura. Kazao je kako ga je na ovaj način života natjeralo teško djetinjstvo.

"Prisustvovao sam krađama, tučama, privođen sam i sl. Kada gledate kriminal i drogu to vas natjera da budete drugačiji. Nikada neću postići to da izgledam onako kako želim, ali trudit ću se i dalje", zaključio je Ryan.