Moda i ljepota
0

Oprah otvara školu za djevojčice u koju je uložila 40 miliona dolara

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nakon obećanja datog Nelsonu Mandeli prije šest godina, Oprah Winfrey sutra otvara školu u Južnoafričkoj republici za 150 djevojčica, koje će zahvaljujući tome imati priliku za bolju budućnost.

Nelson Mandela je pozvan da prisustvuje otvorenju luksuzne akademije za djevojčice u gradiću južno od Johannesburga.

Oprah je izjavila kako je odlučila sagraditi školu jer se umorila od dobročinstava iz daljine. “Kad sam počela mnogo zarađivati, postala sam zaista frustrirana time da samo ispisujem ček za čekom nekim humanitarnim organizacijama, a da nisam imala osjećaj da je to zaista nešto od mene.”, izjavila je Oprah u intervjuu za Newsweek.

Oprah je u akademiju uložila 40 miliona dolara, a primat će 152 djevojčice. Akademija ima čak 28 zgrada i prostire se na 21 hektar zemljišta, a mnogi tvrde da škola više liči na luksuzni hotel nego na seoske škole na koje su djevojčice navikle.

“Ove djevojčice zaslužuju da budu okružene ljepotom. Željela sam da ovo mjesto bude nešto posebno za njih jer one nikad nisu bile tretirane sa ljubaznošću i nježnošću. Niko im nikad nije rekao da su lijepe ili da imaju lijep osmijeh. I ja sam kako dijete željela čuti te stvari.”, stoji u intervjuu.

U Južnoafričkoj republici raste zabrinutost zbog lošeg edukacijskog sistema, a dvije trećine ispisanih učenika od ukupno 1.667.000 djece u školama sigurno ne pokazuju svijetlu budućnost.