Kako se oblače svjetski lideri?
0

Oni su modne ikone političke scene

Sarajevo-x.com
Barack Obama
Kada je legendarna holivudska glumica Marilyn Monroe izjavila da je za osvajanje svijet potreban dobar par cipela, možda je znala više nego što je bila voljna priznati. Cipele, odijela, haljine i kape opsesija su mnogih ljudi koji su osvojili ako ne cijeli svijet onda zasigurno jedan njegov dio.

Veza između stila i svjetskih vođa nije ništa novo. Historijske ličnosti kao što je Napoleon Bonaparte pokazali su da interes za modu ide ruku pod ruku sa težnjom za moći. CNN je napravio listu najmoćnijih muškaraca i žena današnjice koji su odlučili svoje političke ambicije prekriti odjevnim predmetima zbog kojih su dobili status modnih ikona.

Lider SAD-a Barack Obama uvijek izgleda dotjerano u odijelima sašivenim po mjeri, a upravo su ga zbog tih odijela i istančanog smisla za modu, dizajneri 2009. godine na listi muškaraca sa najviše stila, smjestili iznad Brada Pitta, Davida Beckhama i Daniela Craiga.

Hamid Karzai stil nije promjenio već 10 godina koliko je na čelu Afganistana, a karakteriziraju ga dugi plaštevi i specifične kape. No, kada vas renomirani američki dizajner Tom Ford proglasi "najelegantnijim muškarcem na planeti", mudro je nastaviti nositi istu odjeću, čak i ako ona uključuje pokrivala za glavu napravljena od nerođenog janjeta.

Yulia Tymoshenko možda nije više ukrajinska premijerka, ali je njena prisutnost u Ukrajini itekako vidljiva. Plava pletenica obavijena oko glave stil je kakav svijet nije vidio od Princeze Leie iz "Ratova zvijezda". Njene haljine i visoke potpetice su izazvali burne reakcije u Parlamentu jer navodno krše kodeks oblačenja. No, nedavno je i Yulia odlučila "stati na loptu" nakon optužbi za zloupotrebu vlasti.

Političar koji je izgleda odlučio poslušati savjet Marilyn Monroe je Nicolas Sarkozy. Fancuski predsjednik se zbog visine (i razlike u visini njega i supruge mu Carle Bruni) u javnosti rijetko pojavljuje bez solidne muške pete od četiri, pet centimetra. Elegantne cipele, koje su mnogi u šali nazvali sarkozicama, voli obuti i njegov kolega i prijatelj, talijanski premijer Silvio Berlusconi, koji je visok 167 centimetara.

Stil premijera Rusije Vladimira Putina vše definiraju njegovi postupci nego ono što on nosi. Njegova gola prsa, koja su od 2007. godine fotogafirana u više navrata, pokazuju muškarca koji i u 58. godini života ima zategnuto tijelo. Njegovo obnaživanje vjerovatno ima veze sa demonstracijom snage, moći i sposobnosti da i dalje vodi svjetsku velesilu.

Fidel Castro nije više predsjednik Kube, ali je njegov utjecaj u zemlji još uvijek prisutan u svim sferama života. Za vrijeme duge političke karijere teško ga je bilo vidjeti bez vojničke uniforme, šiljastih kapa i brade. Iako njegov stil modni dizajneri možda hvalili, njega to nije previše brinulo. Dovoljne su mu bile riječi njegovog kolege i prijatelja, predsjednika Venecuele Huge Chaveza, koji je manekenki Naomi Campbell kazao da je Castro ikona stila.

Historija možda neće pisati havlospjeve svrgnutom libijskom vođi Muameru Gadafiju, no modna inustrija bi mogla biti blagonaklona prema nasljeđu koje ostavlje iza sebe. Koliko je bio svjestan svoje modne osviještenosti govori podatak da je u aprilu ove godine New York Times od Gadafijeve vlade dobio zahtjev da u Metropolitan muzeju organizira izložba u povodu četiri decenije Gadafijevog "vrhunskog odijevanja".