Moda i ljepota
35

Nike hidžab razbjesnio desničare: Nikad više nećemo kupovati Nike proizvode

Klix.ba
Nakon što je kompanija sportske odjeće Nike najavila izlazak Nike Pro Hijaba na tržište, kolekcije namijenjene sportašicama muslimankama, jedni su najavili bojkot brenda, a drugi su pohvalili ovaj potez.

Dizajnirale su ga i testirale klizačica Zahra Lari i dizačica tegova Amna Al Haddad, a njegov cilj da je otkloni barijere koje muslimanke sprječavaju da se bave sportom. Iako se hidžab neće naći u prodaji do 2018. godine, izazvao je brojne reakcije, pozitivne i negativne.

Mnogi su kritikovali kompaniju ističući da hidžab normalizuje ugnjetavanje žena, a drugi su zaprijetili bojkotom proizvoda.

"Neću više nikada kupiti Nike proizvod. Njihova pohlepa za novcem je toliko velika da su izašli u susret muslimanima. Nećemo šerijatski zakon u Americi", "Čestitke Nikeu jer nomalizuje ugnjetavanje žena preko Pro Hijaba. Odvratno", "Nike zarađuje na pokoravanju, ugnjetavanju i dominaciji nad ženama. Više nikada neću kupiti ništa Nike", samo su neki od natpisa na društvenim mrežama.

Amna Al Haddad je na Instagramu poručila da razumije mješovite reakcije javnosti.

"Veliki brendovi u prošlosti nisu vidjeli potrebu ili tržište jer takmičenje s hidžabom nije bilo popularno i bilo je nečuveno vidjeti ženu da trenira, vježba ili se takmiči s hidžabom. Taj fenomen se nedanvo pojavio i mnogo je žena izrazilo potrebu ua tim i mnogi profesionalni sportisti su se borili za prava da se takmiče s maramom i da imaju jednako igralište. Veliki dečki sui primijetili naš utjecaj u sportskoj industriji i znaju da smo ovdje da ostanemo pa su se odlučili pridružiti zabavi i kreirati sportski hidžab", napisala je Amna.

Mnogi su se složili s njom i pohvalili Nikeov potez.