Moda i ljepota
0

Nespavanje zaglupljuje?!

Sarajevo-x.com
Nedostatak sna može uzrokovati da mozak prestane proizvoditi nove moždane ćelije, zaključak je istraživanja koje je sprovedeno na Univerzitetu Princeton u New Jerseyu.

U istraživanju objavljenom u magazinu „The Proceedings of the National Academy of Science“ navodi se da je na osnovu proučavanja pacova otkriveno da nedostatak sna u dužim periodima direktno utiče na dio mozga koji se naziva hipokampus.

Spriječavanjem pacova da zaspu u periodu 72 sata, istraživači su otkrili da su ovi pacovi imali pojačano lučenje kortikosterona – „hormona stresa“, te da su njihovi mozgovi proizvodili značajno manji broj moždanih ćelija u hipokampusu.

Kada je spavanje pacova normalizirano jednu sedmicu poslije, njihovi nivoi produkcije nervnih ćelija su ostali smanjeni još dodatnih dvije sedmice.

Britanski stručnjak za san dr. Neil Stanley je nazvao ovo otkriće „zanimljivim“, ali je naveo da treba sprovesti dodatna istraživanja na temu nedostatka sna, što bi trebalo polučiti korisne rezultate.

„Bilo bi interesantno vidjeti da li djelomično uskraćivanje sna – kraći period spavanja u odnosu na potreban – ima isti efekat“, izjavio je Stanley za BBC.