Istraživanje u Švedskoj
0

Naučnici su otkrili zašto najviše kose gubimo kad je jesen

Sarajevo-x.com
Vjetar i kiša su dovoljno štetni za vašu kosu, ali ćete tokom jeseni izgubiti još više kose, kažu švedski naučnici.

U istraživanju objavljenom i magazinu "Dermatology", naučnici su pratili više od 800 zdravih žena više od šest godina te su otkrili da su one najviše u jesenjim mjesecima gubile kosu.

Da bismo razumjeli zašto je to tako, moramo znati i ponešto o normalnom rastu kose.

Ljudska kosa raste između dvije i šest godina. U bilo kojem trenutku 90 posto naše kose raste, dok se ostatak nalazi u stanju mirovanja (poznato kao telogena faza), od dva do šest mjeseci prije nego ispadne iz vlasišta.

Samo folikula dlake nakon toga miruje tri mjeseca, prije nego se cijeli proces ne ponovi (osim narvno kod ćelevah muškaraca).

Švedski istraživači su otkrili da kod žena ova faza mirovanja počinje u julu, a završava oko 100 dana kasnije, od prilike od oktobra pa nadalje.

Ranije se mislilo da je uzrok opadanja kose jednostavno evolucijski, da tijelo drži kosu kako bi zaštitilo glavu od sunca. Ali, jesen nije jedini uzrok neočikivanog opadanja kose.

"Kosa je nevjerovatno osjetljiv barometar", kaže Glenn Lyons, konsultant na klinici Filipa Kingsley u Londonu.

"Ćelije kose su druge po redu koje se najbrže proizvode u tijelu (nakon koštane srži), tako da je kosa prva stvar na kojoj možete osjetiti da nešto nije kako treba sa vašim organizmom. To vas čak može upozoriti na bolest, ako ne osjetite neke druge simptome" kaže Lyons.