Ruši stereotipe
542

Naslovnicu Sports Illustrated magazina prvi put u historiji krasi manekenka s hidžabom

Klix.ba
Foto: Sports Illustrated
Foto: Sports Illustrated
Magazin Sports Illustrated Swimsuit Issue (izdanje posvećeno kupaćim kostimima) još jednom ispisuje historije. Naime, majsku naslovnicu ovog prestižnog magazina krasi somalijsko-američka manekenka Halima Aden koja je pozirala u burkiniju.

Halima Aden rođena je u Kakumi, izbjegličkom kampu u Keniji, a u SAD se preselila 2004. godine. U centar svjetske pažnje dospjela je u oktobru 2016. godine kada je postala prva Miss Minnesote koja se takmičila u hidžabu i burkiniju.

Naslovnicu magazina Sports Illustrated komentarisala je u emisiji "Good Morning America".

Foto: Sports Illustrated
Foto: Sports Illustrated

"Sports Illustrated je dokaz da djevojka koja nosi bikini može biti pored djevojke koja je odjevena u burkini. Mi žene možemo biti jedna uz drugu, možemo jedna drugoj biti najveća podrška", rekla je Aden dodajući da je bilo veoma emotivno snimati editorijal u Keniji.

MJ Day, urednik časopisa Sports Illustrated Swimsuit Issue, rekao je da je ovo izdanje magazina jedno od najznačajnijih do sad.

Foto: Sports Illustrated
Foto: Sports Illustrated

"Vjerujemo da ljepota ne poznaje granice. Divim se Halima i mislim da je njen rad veoma inspirativan. Ona je prelijepa, ne samo izvana, nego i iznutra. Kada smo se upoznali osvojila me svojom inteligencijom, entuzijazmom i autentičnosti, rekao je.

Aden je izrazila nadu da će i u budućnosti nastaviti rušiti stereotipe.