Novi trend s TikToka
29

Može li tretman sa svježim krompirom ublažiti akne?

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Novi beauty trik s TikToka prepručuje upotrebu svježeg krompira na koži kako bi ublažili upalne procese i akne. Premda postoje istraživanja koja tvrde da ova namirnica može pomoći, dermatolozi ističu da krompir ne može zamijeniti provjere kreme i gelove koji se koriste za ovu namjenu.

Ukoliko patite od cističnih akni TikTok preporučuje da pokušate utrljati sirovi krompir na kožu kako biste ublažili upalu.

Krompir sadrži vitamin C, antioksidans za koji neke studije pokazuju da može smanjiti upalu, i salicilnu kiselinu, uobičajeni sastojak za sušenje i piling. Međutim, da li krompir sadrži dovoljno svakog sastojka da umiri vašu kožu?

Prema dermatopatologinji Gretchen Frieling sa sjedištem u Bostonu, postoji nekoliko načina na koje krompir može koristiti koži, ali to nije dovoljno da zamijeni dermatološke proizvode namijenjene za tretiranje akni.

Frieling je istaknula činjenicu da "škrob smiruje upalu i upija ulje". Dodala je da je krompir bogat vitaminom C koji pomaže u smanjenju rizika od razvoja tamnih mrlja dok bubuljice nestaju.

Ova namirnica sadrži enzim koji se zove kateholaza, za koju se, kako objašnjava Frieling, smatra da posvjetljuje kožu i uklanja tamne mrlje.

Studija iz 2013. godine je otkrila da ekstrakti kore krompira imaju potencijalne protuupalne efekte, što dodaje malu vrijednost korištenju krompira.

"Dodatne studije navele su istraživače da otkriju da krompirovi glikoalkaloidi i druga hemijska jedinjenja imaju potencijal da smanje citokine i upalu", objašnjava Freiling.

Ipak, iako postoje neka istraživanja, to nije dovoljno da bi se opravdalo odbacivanje krema i gelova za akne za lokalnu primjenu, istaknula je.

Posebno je naglasila da savjete koji se plasiraju na društvenim mrežama nude ljudi koji najčešće nisu profesionalaci.

"Važno je zapamtiti da su rezultati koje su korisnici TikToka doživjeli anegdotski – što znači da su zasnovani na pojedinačnim rezultatima, a ne kliničkim dokazima", zaključila je Frieling.