U svijetu mašte
867

Mostarska dizajnerica Aida Mušinović: Moda je najveća ljubav, a pet kćerki moj život

Piše: R. D.
Ideal je baviti se onim što volite, a uspjeti u tome velika je životna pobjeda. Jedna od onih koja je uspjela u onom što zaista voli je Aida Mušinović, mostarska modna dizajnerica. Iza Aide su nagrade i brojne pohvale, a njena najveća nagrada su njene kćeri, njih pet.

Ova rođena Mostarka kaže nam na početku razgovora da je ostvarena i porodično i poslovno, a da joj je porodica nešto najvažnije u životu.

"Uspješna sam u poslu koji obožavam, a to je dizajn, kreiranje. Radim prije svega unikatne, bajkovite vjenčanice i svečane haljine te najljepše svečane haljine za djevojčice. Asortiman je mnogo širi, ali one su ono što uvijek ističem", priča Aida Mušinović.

Kaže da je ljubav prema modi naslijedila od majke koja je uvijek imala stila.

"Moja mama je imala smisla za modu, voljela je to, kao i uređenje ambijenta. Radila je u Tekstilnom kombinatu Đuro Salaj, a kod kuće je radila za sebe i svoje klijentice. Dok je ona kreirala, ja sam kao djevojčica sve upijala. Sve me je to zanimalo i svaku priliku sam koristila da dohvatim makaze, iglu, konce, višak materijala i da sama pravim nešto, svojim lutkama haljinice", priča danas uspješna modna kreatorica.

Uvijek je, kaže, voljela bajke, tako njene današnje kreacije jednim dijelom pripadaju tom posebnom svijetu sačinjenom od mašte i ljubavi.

"Ljubav traje od malena i kako vrijeme ide sve je jača. Mnogo je truda i zalaganja trebalo da se uspije u ovom poslu. Sjećam se brojnih neprospavanih noći, mnogo posla koji je trebalo uraditi, a vremena je bilo malo. Bilo je teško, ne zbog mene, koliko zbog moje porodice, mojih pet kćerki i supruga. Ne želite da njima nešto nedostaje, posebno ljubavi i pažnje. Porodica mi je uvijek prioritet, a oni meni pomažu koliko mogu, posebno suprug", kaže Aida.

Uvijek ističe da joj je sve u poslu kojim se bavi lagano jer ga radi iz ljubavi.

"Klijentice i kupci iz cijele naše zemlje, pa i šire, prepoznaju moje radove. Mnogo su mi pomogle društvene mreže, kako sam na početku plasirala svoje radove, a to dobrim dijelom i danas radim. Na nagovor klijentica otvorila sam i svoj atelje, a uskoro će biti i web stranica", kaže naša sagovornica.

Kaže nam kako se moda brzo mijenja, da to diktiraju mediji, utjecajni ljudi iz svijeta filma i televizije. Stil je pak nešto drugo, on se gradi prema sebi i konstantno se dodaju neki novi elementi.

"U svemu treba biti sanjar, znati maštati i izgraditi svoj stil. Moda je vječita igra između već poznatih motiva i elemenata koji sačinjavaju njenu tradiciju i novih, originalnih elemenata koji su rezultat vizije, eksperimenata kreatora u bilo kojem vremenu, i da, moda je umjetnost", kazala je Mušinović.

Kaže nam kako se Mostarci i Mostarke odijevaju moderno, s dosta stila i prepoznatljivo, da znaju uskladiti svoje stilove s trendovima.

"Oduvijek sam maštala i sanjala, crtala i skicirala neobične haljine i vjenčanice i samo sam čekala trenutak kada ću moći, zbog privatnih i porodičnih obaveza, krenuti u realizaciju. Moja odgovornost prema porodici me sprečavala da već puno ranije započnem realizaciju, ali za snove nikada nije kasno. Već 2012. godine počela sam ih ostvarivati, a pored unikatnih haljina i vjenčanica te svečanih haljina za najmlađe, pravim i ono što sve mame vole, a to su identične haljinice i setovi za mame i kćerke. Kreiram i haljine za kume i djeveruše, rođendanske zabave, krštenja, komplete za novorođenčad, personalizirane dekice i mnoštvo modnih detalja. Imam namjeru širiti ponudu i dalje jer ideja imam bezbroj", kaže nam puna ambicija.

Priča nam kako je kćerki za maturu željela napraviti haljinu od hiljadu ruža i da joj je za tu ideju trebalo više od mjesec dana. Svaka je ruža bila ručno rađena. Kaže kako je puna planova, ali da uvijek polazi od porodične sreće i svojih najbližih. Jedan od narednih projekata koji izdvaja je kreiranje kupaćih kostima.

Za kraj smo ostavili dvije titule, jednu profesionalnu i jednu privatnu.

"Titula žene godine magazina Ladies In u kategoriji mode mi znači mnogo, posebno kad se zna koliko je to širok izbor bio. Ipak titula majke je najvažnija, najodgovornija, najzahtjevnija, ali i najljepša, pet života treba izvesti na pravi put. To je moj najveći uspjeh", kazala nam je na kraju Aida Mušinović.