|

Modna revija ručno pletenih artikala za djecu u Sarajevu

Modna revija ručno pletenih artikala za djecu u Sarajevu
0
F
FENA
5.12.2013. u 12:30
18
komentara
0

dijeljenja
Modna revija ručno pletenih artikala za djecu u Sarajevu
Modna revija ručno pletenih artikala za djecu koje za renomirane evropske modne brandove izrađuju žene iz Bosne i Hercegovine, bit će održana u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu sutra u 18:30 sati.
Reviju organiziraju Udruženje žena za očuvanje rukotvorina "Udružene", uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške i USAID-a, a za zvanice će tom prilikom biti dostupna i prodaja ograničenog izbora proizvoda.

"Ovom modnom revijom javnosti želimo prezentirati naše proizvode, ali i generalno aktivnosti samog Udruženja koje djeluje nešto više od godinu dana. Takođe, modna revija je i prilika za senzibilizaciju domaće i strane publike kako bi se, kupovinom naših proizvoda i finansijskom pomoći, podržale dalje aktivnosti i razvoj Udruženja", objašnjava predsjednica Udruženja žena za očuvanje rukotvorina "Udružene" Nadira Mingasson.

Nevladina organizacija "Udružene" je dobrovoljno udruženje žena koje ima za cilj zaštitu, promociju i očuvanje bh. rukotvorina, očuvanje digniteta žena pletilja, prenos tradicionalnih vještina na mlade naraštaje, kao i stvaranje povoljnih uslova za kreativno stvaralaštvo žena pletilja.

U okviru svoje misije Udruženje nastoji omogućiti i ženama žrtvama rata iz BiH da se kroz kreativnost i lični angažman ponovo uključe u normalne životne tokove, dok im se socijalna i psihička podrška pruža kroz aktivnosti partnera u projektu - nevladine organizacije Medica Zenica.

"Ne bih mogla da preživim bez pletenja jer je to moj jedini dodatni izvor primanja. Od mog preminulog muža mjesečna penzija koju dobijam iznosi 300 KM. Ali, zahvaljujući pletenju, moja djeca i ja imamo dovoljno za život", riječi su Sevde Ćibo, jedne od pletilja ovog udruženja.

Svaki proizvod udruženja "Udružene" je jedinstven i ručno rađen tradicionalnim tehnikama pletenja, kukičanja i vezenja, a većina proizvoda je napravljena od vune i pamuka koji nisu hemijski tretirani i čiji proces prerade poštuje stroge ekološke standarde, saopćeno je iz Udruženja "Udružene".
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...