Barbie slavi 50 godina
0

Modna ikona koja ne stari uprkos godinama

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kad se 1959. prvi put pojavila na tržištu, lutka nazvana Barbie koštala je tri dolara. Bila je kreacija Amerikanke Ruth Handler koja ju je nazvala po svojoj kćerki Barbari Millicent Roberts.

Pokrenuvši porodični biznis, njena kompanija Mattel Inc. zabilježila je rekordnu prodaju ovih lutaka čija popularnost među djevojčicama traje i danas. Barbie 9. marta ove godine slavi 50. rođendan.

Glamurozna lutka inspirisala je brojne modne dizajnere, a veliki broj njih okupit će se ovog mjeseca na New York Fashion Weeku da oda počast dugonogom modelu.

"Pedeset dizajnera prvi put će se pojaviti zajedno kako bi proslavili rođendan Barbie kao modne ikone. Bit će predstavljen i show 'Prošlost, sadašnjost i budućnost'," objavili su organizatori.

Diane von Furstenberg iz Vijeća američkih dizajnera opisala je Barbie kao "pouzdanu i nezavisnu ženu sa nevjerovatnom sposobnošću da se zabavlja i pritom ostane glamurozna."

Ranije je najavljivano da Vera Wang treba napraviti kolekciju za Barbieino vjenčanje, Diane von Furstenberg Barbie kolekciju proljetnih haljinica, a Marc Jacobs treba obući poslovnu Barbie.