Moda i ljepota
213

Modna dizajnerica Adela Hodžić: Izdanja sa crvenog tepiha SFF-a nikad monotonija

Klix.ba
Džejla Glavović (Foto: Xinhua/Haris Memija)
Sastavni dio Sarajevo Film Festivala je i crveni tepih, idealna prilika za poznate ličnosti da se predstave u upečatljivim modnim izdanjima. Dvadeset prvo izdanje SFF-a je iza nas, a ovom prilikom ćemo se osvrnuti na neka od modnih izdanja poznatih ličnosti iz svijeta filma, muzike i mode iz BiH i regije koja smo imali priliku gledati na crvenom tepihu prethodnih devet dana.

Modna izdanja sa crvenog tepiha 21. Sarajevo Film Festivala za Klix.ba komentariše Adela Hodžić, dizajnerica i stilistica iz Sarajeva, koja uz Irmu Mirvić čini kreativni dvojac A. I. design. Adela Hodžić je završila je Produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a modom se profesionalno bavi već tri godine.

Zanosna Džejla Glavović nam je još jednom pokazala da važi pravilo kako lijepa i zgodna žena u svemu može izgledati besprijekorno. Ova haljina je sama po sebi lijepa, ali bi za nekoga bila izazov i možda riskantan izbor, ali na Džejli je svakako prekrasna. Jedino što bih promijenila u ovoj kombinaciji je frizura, mislim da puštena kosa nije najsretniji izbor za ovu haljinu.

Od Matije Vujice smo svakako navikli na nešto ovakvo, možda je čak bila i umjerena za moja, a vjerujem i očekivanja mnogih. Ali naravno nije razočarala, prozirna haljina na njoj i sandale koje je odabrala su svakako nešto što samo ona na sebi svojstven način može iznijeti.

Mislim da su Amel Ćurić i njegova ljepša polovina odabrali pravog dizajnera za ovu priliku, skladni su i umjereni, a opet su nam se pokazali u nešto drugačijem izdanju nego u onom u kojem smo navikli da ih gledamo. Lijepo i umjereno.

Emina Ganić u nepogrešivom izdanju Kaftan studija. Veoma nježno i bajkovito.

Jelena Veljača je zablistala na crvenom tepihu, definitivno je na pravi način iznijela ovu crvenu haljinu, koja joj stoji prekrasno. Ženstveno i umjereno.

Božo Vrećo je definitivno neko ko je ostavio najveći trag na prvoj večeri SFF-a. Umjetnik poput njega, koji svoju, prije svega unutarnju ljepotu, puno ispoljava kroz odijevanje i modu, nam je još jednom pokazao kako ostaviti trag i ostati zapamćen, i to na lijep način. Moram priznati da sam Božu navikla gledati u nešto minimalističkijim izdanjima, kroz njegovu inspiraciju dervišima i crnu boju koja njega tako lijepo uokviruje, te mi je ova suknja bila malo iznenađenje od njega. Ali upravo to je i postigao, iznenadio nas je i ostavio najveći trag. Kreacija sa njegovim potpisom je svakako lijepa i Božo je izgledao divno. Kako nam je i sam rekao, on je tu noć nosio hrabrost i to je nešto što se svakako treba uvijek i u svakom slučaju pozdraviti!

Uvijek sam na strani žena kada je bilo šta u pitanju, ali bojim se da u ovom slučaju moram da se priklonim muškarcu. Što se tiče Fuada Backovića, on je za sebe odabrao upravo ono što on i najbolje može da iznese. Sako koji nosi je odličan i nije bio monoton na crvenom tepihu. Što se tiče Aleksandre Kovač, mislim da je odabrala pravu boju, koja po mom mišljenju njoj najljepše i stoji, ali mi je sama kreacija malo nesretan izbor za nju. Smatram je osobom koja je jedna od malo onih na estradi koja je svoja i ne priklanja se masi i sivilu, već je oduvijek jedinstvena i posebna, i u ovom izdanju ona zrači upravo tom svojom energijom, ali mislim da je sami kroj haljine u ovom slučaju bio loš izbor.

Sama nisam poklonik ovakvog kroja i stila, ali na Zrinki Cvitešić je to savršeno. Jako lijepo i ženstveno, Zrinka izgleda kao princeza i zna to da nosi na pravi način.

Tijana Dapčević je, moram priznati, jedan od mojih favorita ove godine na crvenom tepihu. Odabrala je pravi kroj haljine, pravu boju, uz njenu energiju i prepoznatljivi hairstyle to je sve upakovano bez ijedne greške!

Njena druga fotografija i ova dva modna izdanja su po meni primjer kako istovremeno biti casual, a ispoštovati crveni tepih. Bravo!

Da je bilo ko drugi u pitanju, mogao bi mu se zamjeriti ovakav vid nepoštivanja crvenog tepiha. Gospodin Darko Rundek jeste osobenjak i navikli smo na neke vrste bunta u ovom vidu od njega, ali također znam sigurno da zna biti jako stylish kada to želi, pa bi mi bilo nekako draže da se i za ovu priliku odlučio da nam pokaže to, umjesto ovog ‘nemarnog’ izdanja.

Moamer Kasumović je najbolje odjeven muškarac i najbolje izdanje ove godine na SFF-u, da ne kažem i par godina unazad. Opet bravo!

Haljina kao haljina koju je nosila Hana Hadžiavdagić je jedan veliki modni zalogaj, i to ne za damu koja je nosi, već više za dizajnera, jer treba posvetiti vrijeme i rad za jedan ovakav couture komad. Ova haljina nam je razbila sivilo ovogodišnjeg red carpeta na festivalu. Hani jako lijepo stoji. Cipele su savršen izbor.

Petar Grašo i Danijela Martinović su jako skladni i simpatični, bez prevelikog rizika. Dama veoma lijepa, gospodin u pogrešnoj obući.

Mislim da je jako teško naći toaletu za tijelo Lejle Šebić, koliko god ono bilo savršeno. Haljina je zanimljiv izbor jer je još uvijek nismo vidjeli u nečem sličnom, i to pozdravljam. Pravi odabir boja, pogrešan odabir sandala.

Što se tiče Branka Đurića i Tanje Ribič, sve je to na svom mjestu, ali ne ostavlja nikakav poseban utisak.

Ne znam koje su bile namjere gospodina Emira Hadžihafizbegovića iza ove kreacije koju nosi? Ako postoji neka poruka iza ovoga, voljela bih da znam, do tada se ne bih osjećala slobodnom da komentarišem, jer za ovo nemam nikakvo objašnjenje.

"Ukupan utisak: Sve u svemu, koliko god festival rastao iz godine u godinu, red carpet nikada nije bio monotoniji. Većina kreacija me ostavila potpuno ravnodušnom, što mislim da je puno gore nego kada se zgrozim nad nečim. Ljudi ili previše idu na sigurnu varijantu pa ne ostavljaju apsolutno nikakav utisak, ili se previše trude pa odu u kič. Mislim da svi zaboravljaju da jednostavno trebaju biti elegantni i umjereni - to je crveni tepih Sarajevo film festivala, nije ni dnevni izlazak na kafu, a nije ni cirkus", navodi za Klix.ba dizajnerica i stilistica Adela Hodžić.