Pronađene u rudniku
14

Model Levi's farmerki iz 19. stoljeća prodan po vrtoglavoj cijeni, nose i "mračnu" poruku

I. B.
Model Levi's farmerki iz 19. stoljeća (Foto: @denimdoctors/@ziphtc)
Model Levi's farmerki iz 19. stoljeća (Foto: @denimdoctors/@ziphtc)
Model čuvenih Levi's farmerki iz 1880-ih, pronađenih u napuštenom rudniku, prodan je na aukciji po nevjerovatnoj cijeni, a na sebi imaju utisnutu i poruku koja oslikava mračnu epizodu u historiji SAD-a.

Farmerke koje je u napuštenom rudniku pronašao "arheolog trapera", prodane su u gradiću u Novom Meksiku, a kupili su ih 23-godišnji Kyle Hautner i Zip Stevenson, veteran na tržištu vintage trapera.

Komad odjeće prodan je za nevjerovatnih 87.400 dolara, odnosno više od 169.000 KM, što je jedna od najviših cijena ikada plaćenih za par farmerki - uključujući 15 posto kupovne premije.

"Nismo planirali zajedno kupiti farmerke dok aukcija nije počela, što je pomalo suludo gledajući unatrag", rekao je Stevenson za CNN.

Stevenson koji vodi radionicu za popravak trapera u Los Angelesu gotovo tri decenije, a tvrdi da nikada nije pronašao ovakav par.

Na pojedinim mjestima su
Na pojedinim mjestima su "osjetljive", ali su nevjerovatno očuvane (Foto: @denimdoctors/@ziphtc)

"Ove farmerke su izuzetno rijetke, pogotovo u ovakvom fantastičnom nošenom stanju i veličini", rekao je za CNN.

Za spomenute farmerke, on je prvi put čuo prije pet godina kada ih je prvi put pronašao Michael Harris, koji je "pretraživao najmanje 50 napuštenih rudnika tokom pet godina i nije pronašao ništa takve kvalitete".

Postoji samo nekoliko pari ovakvih farmerki, ali oni se čuvaju u muzejima i previše su osjetljivi za nošenje. Međutim, sadašnji vlasnik farkmerki tvrdi da je ovaj model iznenađujuće izdržljiv te da se može i nositi.

"Postoji nekoliko osjetljivih mjesta na farmerkama, koje bi trebalo malo potkrijepiti, ali inače su u odličnom stanju. Mogao bih lako zamisliti da ih nose Johnny Depp ili Jason Momoa", rekao je.

Aukcija je održana u Durango Vintage Festivus na periferiji gradića Aztec, pod organizacijom stručnjaka za vintage traper Brita Eatona.

"Radim ovaj posao četvrt stoljeća i prosječne vintage farmerke vrijede oko 100 dolara. Dakle, pronaći par ovako vrijednih dešava se jednom u životu", rekao je on.

Prvobitno ih nije namjeravao prodati, zbog čega je stavio ovu vrtoglavu cijenu. Međutim, zbog svoje jedinstvenosti one su "razgrabljene" na aukciji.

Iako važe za ikonu američkog Zapada, farmerke također svjedoče mračnoj epizodi u historiji ove zemlje. Unutarnji džep je otisnut rečenicom: "Jedina vrsta proizvedena od strane rada bijelaca" .

Slogan
Slogan "Jedina vrsta proizvedena radom bijelaca" odnosi se na diskriminirajući kineski Zakon o isključenju iz 1882. (Foto: @denimdoctors/@ziphtc)

Wall Street Journal citirao je glasnogovornika Levi'sa koji je objasnio da je kompanija koristila ovaj slogan nakon uvođenja kineskog Zakona o isključenju 1882., koji je kineskim radnicima zabranio ulazak u SAD. Od svoje politike i slogana odustali su 1890-ih, dok je zakon ukinut 1943. godine.

Farmerke se trenutno čuvaju u sefu blizu Stevenson's Denim Doctors dućana u Los Angelesu i dostupne su za gledanje po dogovoru.

Stevenson je rekao kako bi "razmotrio" da ih ponudi nekom iznimno zainteresovanom kupcu, no da bi više volio da su one izložene muzeju poput Smithsoniana ili Metropolitan Museum of Art.