Hanadi Džabić, Miss FBiH
0

"Mladi, ostanite u BiH, vjerujte u sebe i živite svoje snove"

Razgovarao: Adis Karadža
Na takmičenju za Miss Federacije Bosne i Hercegovine lentu najljepše djevojke ponijela je Hanadi Džabić iz Odžaka. Hanadi za Sarajevo-x.com govori o tome kako se osjećala kada je čula da je postala miss, životu u Njemačkoj i Holandiji, hobijima, svijetu mode... Prelijepa Hanadi mladim ljudim u našoj zemlji poslala je poruku...
Kako ste se osjećali kada ste čuli Vaše ime tokom proglašenja pobjednice takmičenja za Miss Federacije Bosne i Hercegovine?
  • Bila sam presretna kad sam čula svoje ime među prvih 12 finalistkinja, a da li možete zamisliti kako sam se osjećala kada sam čula da sam Miss Federacije. Predivno! Zahvaljujem se zaista svim članovima žirija koji su glasali za mene, kao i Direkciji izbora Miss BiH jer su nama djevojkama priredili predivno iskustvo, predivne pripreme i druženje.

Svojim izgledom i ponašanjem osvojili ste žiri, ali i publiku ispred malih ekrana, koja želi znati više informacija o Vama. Možete li u nekoliko rečenica reći ko je Hanadi Džabić?

  • Imam 18 godina, učenica sam četvrtog razreda gimnazije u Odžaku. Gimnaziju sam pohađala u Berlinu, gdje sam živjela deset godina, a prije toga sam šest godina živjela u Holandiji i pohađala osnovnu školu, tako da su mi njemački i holandski maternji jezici. Engleski i francuski jezik učim od osnovne škole, tako da znam ukupno pet jezika.

Pohađala sam također muzičku školu pet godina i sviram klavir, a obožavam ples kao i većina djevojaka moje generacije. Malo teže govorim naš jezik jer sam ipak najmanje vremena svog života provela u Bosni i Hercegovini, ali nisam ga zaboravila. Želja mi je ostati u Bosni i Hercegovini, te kada završim srednju školu planiram studirati u Sarajevu.

Kako ste se odlučili prijaviti na takmičenje i da li se manekenstvom bavite iz hobija ili planirate ostvariti ozbiljnu profesionalnu karijeru i koliko Vam lenta Miss FBiH može u tome pomoći?

  • Privlačio me uvjek svijet mode, tako da sam se odlučila na taj korak da se prijavim. Raspitala sam se koji mi je najbrži i najkvalitetniji način da se uključim u svijet mode u našoj zemlji. U svijetu je izbor za Miss svijeta najznačajniji izbor s najdužom tradicijom, a pošto sam saznala da je i u našoj zemlji izbor za Miss BiH za Miss svijeta jedini i najjači izbor ljepote, odlučila sam da se prijavim.

U manekenstvu sam na početku. Nadam se da sam dovoljno talentirana da u budućnosti mogu postići profesionalni nivo. Lenta Miss FBiH mi naravno mnogo znači i predstavlja dobar početak.

Iako iza sebe imam već nekoliko modnih revija koje sam radila za vrijeme ovogodišnjeg aprilskog Oriflame BH Fashion Weeka Sarajevo, i radila sam dva modna booka, mislim da će mi ova titula još više pomoći u nastavku moje karijere u svijetu mode...

Do svoje 16. godine živjeli ste u Njemačkoj odakle ste se vratili u Odžak. Zbog čega ste se odlučili na takav korak i možete li napraviti kratku paralelu između života u Njemačkoj i BiH?

  • Tačno, odrasla sam u evropskim multikulturalnim sredinama, Berlinu i Roterdamu, možda su te sredine uticale da se lako prilagođavam novim sredinama i ljudima. Vratila sam se u BiH zbog ljubavi prema svojoj zemlji i želje da u njoj studiram. Da bih se mogla nastaviti dalje školovati u Bosni i Hercegovini, morala sam usavršiti znanje svog jezika, ili, bolje rečeno, naučiti svoj maternji jezik.

Zbog toga sam došla u BiH prije studija da bih u srednjoj školi naučila što bolje svoj maternji jezik. Stoga mi nemojte zamjeriti ukoliko još uvijek imam otežan govor i komunikaciju na našem jeziku, jer sam ipak 16 godina provela u inozemstvu, a ovo mi je tek druga godina da živim u Bosni i Hercegovini.

Kakvu poruku želite poslati mladim ljudima u Bosni i Hercegovini?

Budite uporni, vjerujte u sebe i živite svoje snove! Ja svoje snove ostvarujem ovdje! I kako moja profesorica često citira: "Ostajte ovdje, sunce tuđeg neba neće vas grijat ko što ovo grije..."