{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Migrena uzrokuje srčana oboljenja

S
24.4.2007. u 14:26
0
0
Migrena uzrokuje srčana oboljenja
0
Migrena uzrokuje srčana oboljenja
Studija objavljena u Arhivi Interne Medicine u Washingtonu pokazala je da su muškarci koji pate od migrene podložniji kardiovaskularnim oboljenjima, a posebno srčanim udarima.
Dr. Tobias Kurth sa Harvarda i njegove kolege iz Bolnice za žene u Bostonu, pregledali su 20.084 muškarca između 40 i 84 godine. Pacijenti nisu imali srčanih oboljenja od 1980. godine pa sve do 2005. Oko 7 posto svih muškaraca prijavili su doktorima da pate od migrene.

"Nije nam tačno jasno zbog čega su pacijenti koji pate od migrene podložniji srčanim oboljenjima", izjavio je Dr. Kurth.

Migrena uzrokuje teške glavobolje, mučninu i osjetljivost na svijetlo, a pacijenti su u većini slučajeva žene.

Studija se fokusirala na muškarce sa migrenom. Prošle godine je ista studija provedena nad ženama i također je ustanovljen veći rizik za kardiovaskularna oboljena kod tih pacijentica.

Rizik od srčanih bolesti povećava se ukoliko je pacijent pušač i uz to pati od visokog krvnog pritiska, gojaznosti i visokog holesterola u krvi.

"Ako pušite, prestanite. Započnite dijetu i smanjite svoj holesterol. To su stvari koje u nekoj mjeri možete kontrolirati", dodao je Kurth.

U SAD oko 28 miliona ljudi boluje od migrene.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: