Sve popularnija
11

Melanie Gaydos uprkos rijetkom genetskom poremećaju srušila sve modne stereotipe

Klix.ba
Melanie Gaydos je hrabra 28-godišnjakinja koja se suočila s modnom industrijom i pobijedila. Iako ima genetski poremećaj koji se zove ektodermalna displazija, Melanie je sve popularnija u modnoj industriji.

@avine_ @sofichernyak @corvuscrux headpiece by @heartofgolddesigns #melaniegaydos

A post shared by Melanie Gaydos (@melaniegaydos) on

Rijetko genetsko stanje s kojim se Melanie bori od rođenja sprečava razvoj zuba, noktiju, pora, hrskavice, kose i kostiju. Ektodermalna displazija zapravo nije jedan poremećaj, nego grupa sindroma koji proizilaze iz abnormalnosti ektodermalnih struktura.

Poremećaj se opisuje kao "nasljedni uslovi u kojima postoje abnormalnosti dviju ili više ektodermalnih struktura kao što su kosa, zubi, nokti, znojne žlijezde, struktura lobanje i lice te drugih dijelova tijela.

Uprkos tome što je zbog svog izgleda stigmatizirana cijeli život, odlučila je da je bolest neće ograničiti i prije četiri godine je počela raditi kao model. Na društvenim mrežama svakodnevno objavljuje svoje fotografije, a na Instagramu ima više od 100.000 pratilaca.

Osim modelingom, Melanie se bavi i glumom, a glumila je u filmovima "Third Sister", "Un ciel bleu presque parfait" i "Saint Frankenstein".

Vezani članci