Moda i ljepota
11

Mali savjeti: Kako njegovati kosu zimi

Klix.ba
Zimski vremenski uslovi djeluju ne samo na naše lice, već i na našu kosu. Najčešće se njeni efekti pokazuju u vidu razbarušene kose, suhog tjemena i ozbiljnog nedostatka vlage.

Beživotna kosa u vrijeme kada želite blistati veoma je nepoželjna, ali srećom postoji nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći kako bi unijeli novi život u svoje lokne.

Prvo čemu se trebate okrenuti su dobar šampon i regenerator. Pritom trebate znati da nije riječ samo o proizvodu koji izaberete, već i njegovoj pravilnoj upotrebi na svojoj glavi. Stilistica Zoe Irwin savjetuje svakodnevnu masažu tjemena jer kaže da ona dovodi do debljih i sjajnijih vlasi.

"Masiranje vlasišta svakodnevno po deset minuta ima nevjerovatan učinak za kosu. Smanjuje napetost i povećava protok krvi za deblju i zdraviju kosu", ističe Irwin. Ona također ističe važnost redovnih tretmana poput maski za kosu koje mogu spriječiti propadanje i popravljaju oštećenu kutikulu (vanjski dio dlake).

"Najviše trpe dijelovi kose koje pokrivamo kapom, kaputom ili šalom, kao i dok spavamo", kaže stilistica i savjetuje proizvode koji nude terapiju za vezivanje slomljenih vlakana i jačanje krhke i oštećene kose.

S obzirom da su toplina i trenje očiti krivci za oštećenja kose, za mnoge od nas predstavljaju nužnost i neizbježnost. Ako ne možete održavati svoju kosu bez fena, onda se uvijek odlučujte za blažu temperaturu.

"Investirajte u kvalitetan fen za brzo i efikasno sušenje, ali i smanjenje štetnih efekata toplote. Optimalna temperatura za divan stil bez oštećenja kose je 137 stepeni celzija. Osim toga, uvijek birajte proizvode sa tehnologijom koja ima skoncentrisanije strujanje zraka jer će ona donijeti brže sušenje sa glatkom i sjajnijom dlakom", navodi stručnjak Adam Reed.