"Ne možemo sve biti mršave"
0

Magazin za krupnije žene digao glas protiv anoreksičnih modela

Sarajevo-x.com
Magazin posvećen modi za žene s oblinama Plus Model Magazine izazvao je kontroverze tvrdnjama da su modeli koji se pojavljuju na pistama anoreksični.

Tvrdnju su potkrijepili fotografijama na kojima su zajedno pozirale plus-size manekenke i manekenke za koje modna industrija smatra da ispunjavaju potrebne kriterije.

Magazin tvrdi da im je želja ohrabriti krupnije potrošače da izvrše pritisak na proizvođače odjeće kako bi razmislili o veličinama koje nude na tržištu te prestali u svojim kampanjama koristiti premršave modele

Plus-size model, 28-godišnja Katya Zharkova pojavljuje se u editorijalu koji iznosi uznemirujuću statistiku vezanu za modeling.

Na jednoj fotografiji ruska manekenka drži metar preko stražnjice uz natpis:

"Prije 20 godina težina profesionalnog modela je bila osam posto manja od težine prosječne žene. Danas je ta razlika 23 posto. Više od 50 posto žena nosi veličinu 44 ili veću, a većina odjeće se ne proizvodi iznad tog broja", tvrdi magazin.

Urednica magazina Madeline Figueroa-Jones pojasnila je kako je editorijal odgovor na modnu i kozmetičku industriju koja podržava mršave ideale koji nisu zdravi.

"Svakodnevno nas bombardiraju oglasima o raznim dijetama i to više puta dnevno, jer se radi o multimilijarderskoj industriji koja se oslanja na strah od debljijne", kazala je Figueroa-Jones.

Ona dodaje da ne može svaka žena biti mršava, naša su tijela lijepa ukoliko su zdrava, a svaka mršava osoba ne mora nužno biti i zdrava.

Prosječne žene se ne mogu poistovijetiti s današnjim modelima, jer je ogromna razlika između njih i onih žena koje krase naslovnice magazina.