Neće odustati
0

VIDEO / Loboutin izgubio bitku za zaštitu crvenih potplata

Sarajevo-x.com
Modni kreator Christian Loboutin izgubio je bitku za zaštitu svojih cipela sa crvenim potplatama, odnosno prvu rundu bitke koja bi, kako stvari stoje, mogla prerasti u pravi "modni rat".

Naime, sudija Saveznog suda u Manhattanu Victor Marrero odbacio je njegovu tužbu protiv modne kuće Yves Saint Laurent zbog, kako stoji u tužbi, kopiranja njegovog prepoznatljivog crvenog potplata na cipelama.

Loboutin, čije luksuzne cipele sa crvenim potplatama nose zvijezde kao što su Victoria Beckham, Kate Moss, Sarah Jessica Parker i Jennifer Lopez, koja mu je čak posvetila i pjesmu, u aprilu je podigao tužbu u visini od milion dolara, navodeći da modna kuća Yves Saint Laurent prodaje cipele sa identičnim potplatama.

Loubutin tvrdi da je on prvi počeo proizvoditi takve cipele još 1992. godine, te da su crvene potplate njegov zaštitni znak.

Do sada se nijedan od dizajnera visoke mode u kreiranju luksuznih cipela nije usudio koristiti nijednu nijansu crvene boje kako se ne bi ogriješio o autorska prava Christiana Louboutina.

No, zatim se u ekskluzivnim trgovinama pojavila nova kolekcija Yves Saint Laurenta koja je razljutila Louboutina i potaknula ga da podigne tužbu. U njoj se navodi kako takvim potezom YSL stvara konfuziju među obožavateljicama visoke mode smatrajući "kopiju" originalom.

Marrero je svoju odluku obrazložio riječima da se boje koje koriste modni dizajneri ne mogu autorski zaštititi.

Louboutinov advokat Harley Lewin smatra kako sudija nije u pravu te obećava da će nastaviti razmatrati druge opcije koje bi omogućile da se sporna boja autorski zaštiti.

Prosječan par "louboutinki" košta od 450 dolara na više (najskuplji modeli optočeni Swarovski kristalima koštaju oko 3.500 dolara), dok par spornih YSL cipela stoji od 600 do 800 dolara.