|

Kreme na bazi puževe sluzi su sve popularnije, dermatolozi otkrivaju jesu li zaista efikasne

Kreme na bazi puževe sluzi su sve popularnije, dermatolozi otkrivaju jesu li zaista efikasne
0
S.H.P.
19.9.2019. u 19:47
9
komentara
0

dijeljenja
Kreme na bazi puževe sluzi su sve popularnije, dermatolozi otkrivaju jesu li zaista efikasne Ilustracija: Shutterstock
Kada počnete pretraživati šta je dobro za vašu kožu, sigurno ćete naići na veliki broj preparata na bazi puževe sluzi. Puževa sluz korištena je kao tretman za kožu još u drevnoj Grčkoj, a posljednjih godina je doživjela veliku popularnost u kozmetičkoj industriji.
Mnogi brendovi prodaju hidratantne kreme, maske i serume na bazi puževe sluzi.

"Kada su puževi uznemireni, izlučuju gustu tekućinu kao sredstvo zaštite. Ukoliko je njena koncentracija dovoljna, sluz pomaže ljudskoj koži tako što je hidratizira, sprečava starenje i smanjuje vidljivost bora i strija", rekao je dermatolog Tabasum Mir.

Budući da su ove kreme veoma skupe, postavlja se pitanje da li se uopće isplati koristiti ih.

"Vjerovatno ne. Puževa sluz je puna hranjivih stvari, ali nema garancije da će biti učinkovita kao tretman za kožu. Kvalitet sluzi zavisi od njene koncentracije, vrste puža koji je izlučuje i količine koja se izlučuje. Dakle, način na koji se obrađuje nije lak i nije univerzalan pa formulacija sluzi u kremama možda neće biti jednako dobra", rekla je dermatologinja Marie Jhin.

Neke od tvari koje se nalaze u ovim kremama su hijaluronska kiselina, enzimi glikoproteini i peptidi i njih možete pronaći i u drugim kremama i proizvodima.

Hijaluronska kiselina povećava vlažnost kože, a glikolna kiselina pomaže u proizvodnji kolagena i elastičnosti kože.

Dakle, bilo koji proizvod koji sadrži ove tvari može pomoći u boljem izgledu vaše kože.

Neki dermatolozi čak tvrde da je krema od puževe sluzi dobra za hidrataciju kože, ali da nije tačno da poboljšava izgled bora, ožiljaka od akni i strija.

Jhin savjetuje da ukoliko želite koristiti kremu na bazi puževe sluzi, to i uradite, ali svakako s oprezom, kao i s bilo kojim kozmetičkim proizvodom. Ispočetka koristite samo malu količinu na određenom mjestu kako biste provjerili ima li reakcija ili alergija i nemojte je korisiti ako imate osjetljivu kožu.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...