|

Kreirana prva kravata od paukove svile i koštat će 314 dolara

Kreirana prva kravata od paukove svile i koštat će 314 dolara
4
Klix.ba
11.3.2017. u 15:13
21
komentara
4

dijeljenja
1/7 Bolt Threads
2/7 Bolt Threads
3/7 Bolt Threads
4/7 Bolt Threads
5/7 Bolt Threads
6/7 Bolt Threads
7/7 Bolt Threads
Startup Bolt Threads predstavio je svoj prvi proizvod od paukove svile, a riječ je o ograničenoj seriji kravata. Iz kompanije tvrde da je to prvi proizvod od paukove svile ikada dostupan i da će se prodavati za 314 dolara.
Bolt Threads je do sada skupio oko 90 miliona dolara za posao, a proizvod je kulminacija sedam godina istraživanja tima od desetak naučnika, inženjera, tehničara i dizajnera.

Karakteristike svile koju pauk proizvodi su dva do tri puta jače od kevlara, materijala koji se koristi za proizvodnju pancira.

Dan Widmaier, David Breslauer i Ethan Mirsky startup su pokrenuli 2009. godine kada su shvatili da postoji put do paukove svile koji nužno ne uključuje pauka. Kompanija kombinuje genetski modificiran kvasac, vodu i šećer i kroz fermentaciju ga pretvara u sirovu svilu, isti proces koji pretvara šećer u alkohol u proizvodnji piva. Dobijeni proizvod ima teksturu melase, a mašina ga pretvara u vlakna koja su utkana u tkaninu.

"Željeli smo pokazati potpuno nov način u proizvodnji tekstila, onaj koji ima skoro neograničen potencijal za inovacije i proizvodnju održivog proizvoda", naveo je Widmaier u saopćenju.

Bolt Threads je kreirao samo 50 kravata koje će biti moguće kupiti putem lutrije na stranici kompanije od 11. do 14. marta.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...