Moda i ljepota
0

Kontroverznim hirurškim zahvatom zaustavljen razvoj djevojčice

Sarajevo-x.com
U slučaju koji je prepun ozbiljnih etičkih pitanja, roditelji mentalno i fizički retardirane djevojčice su zaustavili njen razvoj da bi zbog njene male veličine mogli na jednostavniji način voditi računa o njoj.

Devetogodišnjoj djevojčici, koja je vezana za postelju, u bolnici u Siettleu je odstranjena materica i tkivo dojki, te joj je data veća doza hormona, da bi bio zaustavljen njen daljnji razvoj.

Slučaj je pobudio veliko interesovanje američke javnosti, pri čemu mnogi strogo osuđuju postupak roditelja. Neki medicinski etičari preispituju tvrdnje roditelja da će ovaj drastični tretman donijeti korist njihovoj djevojčici, i omogućiti njima da i dalje vode računa o njoj u kućnoj atmosferi.

Ispravno ili ne, odluka ovog para je naglasila dilemu hiljada roditelja koji su suočeni sa njegom retardirane djece u razvoju.

''Ovaj tertman, čak i da je u datoj situaciji OK, a ja vjerujem da jeste, nije rješenje koje se treba koristiti u svim slučajevima, te na taj način ignorisati veliko društveno pitanje njege osoba sa invaliditetom'', izajvio je dr. Joel Frader, medicinski etičar iz Children's Memorial bolnice u Chicagu. ''Kao društvo, ne radimo dovoljno da pomognemo onima koji pružaju njegu pacijentima''.

Podaci o djevojčici i roditeljima nisu poznati, osim da se djevojčica naziva Ashley, na blogu koji su njeni roditelji pokrenuli nakon što su doktori javno objavili detalje tretmana.

Nakon rođenja, Ashley je imala problema sa hranjenjem i pokazivala je ozbiljne probleme u razvoju. Njeni doktori su joj dijagnosticirali encelopatiju – ozbiljno oštećenje mozga. Uzrok nije bio poznat.

Njena bolest je učinila da Ashley ostane u mentalnom stanju dojenčeta, nesposobna da ustane, prevrne se, drži igračku ili govori. Njeni roditelji kažu da se njeno stanje neće nikada promjeniti. Ona se budi, lako se preplaši, smije se, ali nije sposobna zadržati kontakt očima.

Ide u školu za djecu sa retardacijom, ali njeni roditelji o njoj brinu kod kuće i kažu da nisu u stanju da nađu ikakvu vanjsku pomoć.