Moda i ljepota
0

Kompanije traže od vodećih menadžera da manje rade

FENA
Kompanije širom svijeta počele su poticati menadžere da skrate svoju radnu sedmicu na manje od 70 radnih sati.

Studija iz Harvard Business Reviewa pokazala je da više od 50 posto muškaraca te više od 80 posto žena na vodećim pozicijama u kompanijama koji rade 60 sati sedmično ili čak dulje ne bi moglo nastaviti raditi tim tempom više od godinu dana, prenose agencije.

Žene obično napuštaju takvo radno mjesto nakon nekoliko godina dok ga muškarci češće zadržavaju, pri čemu više od 40 posto njih u roku od pet godina "sagori", gubeći kreativnu energiju.

Globalizacija, brze veze i ogromne finansijske nagrade koji prate brojna vodeća mjesta u kompanijama rezultiraju izuzetno dugom radnom sedmicom, upozorava koautorica studije Sylvia Ann Hewlett iz njujorškog Centra za uravnoteživanje rada i privatnog života.

"Ti se faktori neće promijeniti pa će kompanije morati izraditi alternativne modele rada. S druge se strane malim kompanijama koje u stopu prate najnovije trendove otvara mogućnost da zadrže nadarene radnike ako im omoguće predah i vrijeme za obnovu snage", dodaje Hewlett.

Nekoliko kompanija već iskušava nove modele pa proizvođač opreme za informatičke mreže Cisco Systems omogućuje nekim djelatnicima predah u trajanju od šest do 12 mjeseci radi angažmana u neprofitnoj organizaciji, a Google potiče radnike da 25 posto sedmice provedu radeći na vlastitim projektima.

"Ako ispravno upravljate talentima, ispravno ćete poslovati", zaključio je Chi-Won Yoon iz švicarske investicijske banke UBS.