Obratite pažnju
2

Koliko mogu trajati puder, maskara i ostali kozmetički preparati?

I. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Da šminka radi čuda za naše lice činjenica je u koju smo se dosad nebrojeno puta uvjerili. No, ono što je najvažnije kod ove vrste uljepšavanja je da naše lice ostane čisto i njegovano, a jedan od načina kako to možemo postići je održavanje kozmetičkih preparata.

Vrlo često zaboravimo da i šminka ima svoj rok trajanja, a oni preparati kojima je rok istekao, mogu biti vrlo opasni za naše lice. Evo na šta trebate obratiti pažnju.

Puder

Najviše pažnje treba posvetiti preparatu kojeg nanosimo na cijelo lice, a to je svakako puder. Da shvatite da je vašem puderu istekao rok, ne treba vam čak ni datum na ambalaži, dovoljno je da se zagledate u njegovu teksturu. Ako primijetite da su se sastojci u puderu počeli odvajati ili primjerice, zapazite vodenu tekućinu pri vrhu bočice, to je znak da puder više nije za korištenje. Hemijski sastojci mogu izazvati reakcije ili crvenilo na koži, a osjetiti ćete i da je promijenio boju i miris. Ovo se najčešće događa godinu dana nakon otvaranja, no neki puderi imaju čak i manji rok trajanja.

Maskara

Još nešto na šta naročito trebate obratiti pažnju je maskara. Ona uglavnom "valja" šest mjeseci, a kasnije se u njoj počinju stvarati bakterije. Kako se nanosi na oči, koje su posebno osjetljivo područje, preporučuje se da je mjenjate što češće, i da je nipošto ne koristite ukoliko znate da odavno stoji.

Ruž za usne

Jedan od omiljenih preparata svake žene uglavnom može trajati između 12 do 18 mjeseci te ako je riječ o nešto kvalitetnijem, možda i dvije godine. Ako u svojoj kozmetičkoj torbici još uvijek držite proizvode starije od ovoga roka, vrijeme je da im kažete zbogom. Nanošenjem starog ruža na usnama možete izazvati prištiće, crvenilo, čak i herpes.

Tuš za oči

U zavisnosti od toga je li tekući ili u olovci, tuž za oči može se koristiti od tri mjeseca pa sve do tri godine. Tekući tuš jednake je formule kao i maskara, stoga za njega važi slično pravilo, dok je onaj u olovci više "prijateljski" nastrojen prema ovom osjetljivom području.

Preparati koje možemo koristiti nešto duže

Kada je riječ o preparatima koji traju nešto duže to su uglavnom olovke za usne i oči, sjenila i puder u prahu.

Puder u prahu zbog svoje suhoće može se koristiti i nešto duže od roka isteka. Pažnju je potrebno obratiti da su spužvice kojim ga nanosimo čiste, na taj način spriječavamo bakterije da dođu u dodir s našim licem. Također, puder treba držati na mračnijem i hladnijem mjestu.

Kada je riječ o olovkama za oči i usne, one se ne kvare brzo, a zbog toga što ih često šiljimo, ne trebamo pretjerano brinuti ni oko nakupljanja bakterija. Pozornost treba obratiti da svoje olovke, iz higijenskih razloga, ne posuđujemo drugima, kako nam se na koži ne bi pojavila reakcija ili crvenilo. Njihovo je trajanje između jedne i dvije godine.

Sjenilo za oči može potrajati i do tri godine, a vrijede ista pravila kao i za puder u prahu.