25. SFF
23

Koje kreacije su privukle najviše pažnje na bosanskom ćilimu, ko je zablistao, a ko razočarao

E. Sk.
Foto: D. S./Klix.ba
Jelena Rozga u kombinezonu splitskog brenda Arileo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, koji od ove godine ima motive bosanskog ćilima, zablistale su brojne poznate dame koje su u glamuroznim dizajnerskim haljinama i kreacijama u Sarajevo donijele dašak Hollywooda.

Sarajevo Film Festival tako je ove godine mnogima bio prilika da, osim što su uživali u brojnim filmskim ostvarenjima, pokažu svoje kreacije.

I kao što to obično biva, dok su neki zablistali, drugi su izborom svog stajlinga razočarali. Barem kada se za mišljenje pitaju modni stručnjaci poput Adnana Hajrulahovića Haada. S Haadom smo razgovarali o modnoj sceni u BiH, ali i kreacijama koje su se ove godine nosile na bosanskom ćilimu.

Nije dovoljno samo naručiti dobru haljinu, kaže naš sagovornik.

"Osobe koje se pojave na bosanskom ćilimu Sarajevo Film Festivala trebale bi imati stajling. To ne znači naručiti haljinu koja reflektuje svjetlost, to je mnogo više od toga. Stajling su i odjeća, obuća, nakit, frizura, make up i na koncu sve to ukoliko se znamo ponašati prirodno na crvenom tepihu", smatra Haad.

Mnogo je onih, dodaje, koji uopće nisu trebali zakoračiti na bosansk ćilim, dok su mnogi opravdali glamuroznu filmsku smotru kakva je Sarajevo Film Festival.

"Istina, bilo je dosta neukusnih kombinacija na bosanskom ćilimu, ali ne želim takvim ljudima davati publicitet. S druge strane, naši mladi glumci, talentovani, a modno osviješteni Amila Terzimehić i Emir Fejzić za mene su najbolje odjevene osobe 25. Sarajevo Film Festivala u globalu. Svaku noć su bili više nego izvrsni. Oni su slika bh. društva koje sigurno korača naprijed. Mladost, talent, rad i još super stajling svake noći. Drago mi je zapaziti promjene na našoj sceni, a oni su nosioci tih promjena", smatra Haad.

Osim Terzimehić i Fejzića, komplimente za stajling "pobrale" su i Sarah Čerkez, Amra Džeko, Džejla Glavović-Očuz, Nina Badrić, Jelena Rozga, a veliku pažnju je svojom pink haljinom privukao i Božo Vrećo.

"Crveni tepih je namijenjen struci i to je posao. A svi oni koji kroče na ćilim svjesni su da su se izložili javnosti i svojevoljno stali pod reflektore i moraju imati odgovornost. Ali svi znamo da je promocija danas važna po svaku cijenu. Prije svega važno je da se osjećate dobro u svojoj koži i u tome što nosite. Nema kompromisa, jer neugodnost se vidi na licu. A ako se mi osjećamo dobro u onome što nosimo i zadovoljimo potrebe mjesta i vremena gdje se idemo pojaviti, to je to", kaže Haad.

Na pitanje kakva je modna scena u našoj zemlji, Haad komentira...

"Jednom su pitali nekog engleskog novinara, koji je u BiH proveo nekoliko godina poslije rata, kakva je BiH? Rekao je prljava i nedovršena. Ali polako čistimo i gradimo modnu scenu i težimo da bude dobra. Mi, svi mi koji je i činimo", kaže Haad.