|

Kinezi onemogućili Miss Kanade nastavak putovanja u kinesku Sanyju

Kinezi onemogućili Miss Kanade nastavak putovanja u kinesku Sanyju
0
F
FENA
27.11.2015. u 09:46
14
komentara
0

dijeljenja
Kinezi onemogućili Miss Kanade nastavak putovanja u kinesku Sanyju Anastasia Lin
Kandidatkinji takmičenja za Miss svijeta Anastasiji Lin, Kanađanki porijeklom iz Kine, u četvrtak je onemogućen ulazak u avion i nastavak putovanja iz Hong Konga u kinesko ljetovalište Sanyju gdje se održava finale takmičenja da bi je se, kako je kazala, kaznilo što je javno progovorila o kršenju ljudskih prava u toj zemlji.
Anastasia Lin, glumica iz Toronta koja je u maju izabrana za Miss Kanade nije uspjela dobiti vizu prije dolaska na završno takmičenje koje se ove sedmice održava u Sanyji na južnom kineskom otoku Hainanu.

Lin tvrdi da je bez obzira na to pokušala ući u zemlju u skladu s pravilom po kojemu je kanadskim državljanima omogućeno dobivanje vize po dolasku u Sanyju.

Nakon carinske kontrole u Hong Kongu nije joj dopušten ukrcaj na let za Sanyju, rekla je njena prijateljica Caylan Ford.

"Kineske vlasti nisu objasnile zbog čega ne mogu nastaviti putovanje. Smatram da me žele spriječiti u učestvovanju u takmičenju zbog političkih razloga. Na ovaj me način kažnjavaju zbog mojih uvjerenja te me žele spriječiti da i dalje govorim o ljudskim pravima", stoji u Lininom saopćenju.

Lin koja je u Kanadu doselila kad joj je bilo 13 godina, u julu je pred nadležnim kongresnim odborom svjedočila o ubistvu desetaka hiljada pripadnika Falun Gonga, čiji su se organi navodno prodavali za transplantaciju.

Kazala je i da su, nakon što je osvojila titulu Miss Kanade, kineski agenti posjetili njenog oca, koji još uvijek živi u Kini, očigledno je nastojeći ušutkati.

Iako nije dobila poziv od organizatora takmičenja, zbog čega nije uspjela dobiti kinesku vizu, odlučila je otputovati, nadajući se da će vizu dobiti po dolasku u Sanyju.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...