Suočila se s realnosti
541

Kim Kardashian o svojoj borbi sa kožnim oboljenjima: Ne smeta mi, prihvatila sam to

I. B.
Kim Kardashian već godinama se bori sa psorijazom (Foto: Poosh)
Kim Kardashian već godinama se bori sa psorijazom (Foto: Poosh)
Baš poput nas, ni slavne osobe nisu savršene. I one se suočavaju sa bubuljicama, bolestima i sličnim stvarima koje najčešće ne vidimo jer se trude dobro ih prikriti. Jedna od njih je Kim Kardashian, koja nije skrivala da ima problema sa kožom.

Tokom godina Kim je bila prilično otvorena po pitanju muka koje prolazi sa svojom kožom, a nedavno je na svojim profilima podijelila i razgovor sa svojim doktorom o još jednom kožnom poremećaju - diskromiji.

Američka reality zvijezda suočava se s diskormijom još od višegodišnje borbe sa psorijazom, a u videu objasnili su šta je dovelo do ovog problema.

"Kada se netko profesionalno šminka, izlaže sunčanju i putuje kao vi, sunce i upalne komponente šminke te pokrivanje pora mogu uzrokovati oštećenja kože. To izaziva diskromiju zbog koje dolazi do promjene boje kože", rekao je doktor na njenom Instagram storyju.

Istakao je i kako priprema plan za njeno izliječenje.

"Pripremit ćemo plan tretmana za nju, korak po korak da polako izjednačimo sav ton", izjavio je doktor na šta je Kim dodala kako jedva čeka.

Sa 25 godina prvi put je imala
Sa 25 godina prvi put je imala "val psorijaze"

Kako je sve počelo

Kim je već ranije spominjala da joj je dijagnosticirana psorijaza, koju je naslijedila od svoje majke, a zatim i psorijatični artitis. Sve je još jednom potvrdila i u epizodi "Keeping Up With the Kardashians".

"Odrastala sam s majkom koja je bolovala od psorijaze svakodnevno je slušajući kako priča o svojoj borbi. Ipak, nisam imala pojma kako bi moj život izgledao da se suočim sa autoimunom bolesti", priznala je Kim koja je prije 16 godina doživjela prve simptome.

Ona je istakla kako se dosta razlikovala od svoje majke koja je je problem rješavala solarijem.

"Meni bi solarij samo spalio ta područja i izazivao svrbež. Kasnije sam se osjećala bespomoćno", priznala je ona u objavi na svom blogu.

Kim se liječila injekcijom kortizona koja joj je pomagala 5 godina, no u tridesetima bolest joj se ponovo vratila.

"Posljednjih godina, iako su fleke nepredvidive, uvijek mogu računati na onu na desnoj potkoljenici koja je stalno upaljena", priznala je ona i podjelila fotografije.

Njena
Njena "stalna tačka"

Priznala je i kako je potpuno očajna išla kod kineskog travara koji joj je dao njenu mješavinu trava, a isprobavala je i razne druge metode i stvari pri liječenju, poput krema, smoothieja, pa i solarija iz kojeg je objavljivala fotografije.

Ipak, Kim je prihvatila svoj problem.

"Postala sam okej sa svojom psorijazom. Bez obzira gdje se ona nalazila, nekada je prikrijem, a nekad ne. Zaista mi ne smeta", priznala je ona.

Poručila je onima koji prolaze kroz slično da ne trebaju dozvoliti da im ovo oboljenje uništi život.

"Nadam se da će moja priča pomoći svima da se uvjere kako ipak ima svjetlo na kraju tunela", zaključila je Kim.