Moda i ljepota
0

Kafa štiti od mnogih oboljenja

FENA
Uobičajena svojstva koja se pripisuju kafi - da izaziva rak, da je loša za srce, a teška za želudac - ni izdaleka ne odgovaraju istini, tvrde stručnjaci iz Međunarodnog naučnog udruženja za kafu (ASIC) i ukazuju da ovaj popularni napitak ima brojne učinke u zaštiti od ozbiljnih oboljenja.

Uzimanje relativno velike količine (šest šoljica dnevno) kafe neće dovesti do srčanih ili problema s varenjem kod zdrave osobe, ali će smanjiti rizik obolijevanja od Parkinsonove bolesti ili dijabetesa, saopćeno je na nedavnom zasjedanju ASIC-a u gradu Monpellieru na jugu Francuske.

Kafa je dobila lošu reputaciju zbog toga što su medicinska istraživanja njenog djelovanja cijela dva stoljeća bila usmjerena samo na uticaj kofeina, a to je napitak s raznovrsnim sastojcima, istaknuli su stručnjaci ASIC-a.

Ona sadrži kiseline i druge sastojke koji uništavaju slobodne radikale. U njoj se također nalaze korisni minerali, prije svega kalij i magnezij, prenijela je agencija AFP.

Na skupu su izneseni i čvrsti epidemiološki dokazi da upotreba kafe može da preduprijedi pojavu Parkinsonove bolesti.

Neki ljekari specijalisti za dijabetes smatraju da se opasnost od specifičnog tipa dijabetesa koji je u vezi s lošim životnim navikama i nedostatkom kretanja uz pomoć pet do šest kafa dnevno može smanjiti za 50 procenata.

Također su se čuli stavovi da kafa ima bolje učinke nego voće i povrće protiv oksidacije DNA, koja je izvor niza ozbiljnih bolesti, posebno kancera.

Međutim, ukazano je da kafa ipak sadrži i materije koje mogu uticati na pojavu raka, mada nijedna studija do sada nije dokazala direktnu vezu između upotrebe kafe i pojave kancera.

Zbog toga je nužno provoditi istraživanja koja uzimaju u obzir kafu kao cjelinu, a ne samo njene pojedine sastojke, čiji se učinci mogu uzajamno potirati, ukazano je na skupu.

Također je potrebno imati u vidu da je velika potrošnja kafe uvjetovana velikom konzumacijom alkohola i cigareta.

Stručnjaci bi također trebalo da nauče da razlikuju kakve učinke imaju različiti oblici konzumacije kafe - s malo ili više vode, s mlijekom ili bez mlijeka, sa šećerom ili bez njega i slično. Uz to, različite vrste kafe imaju i drugačiji sadržaj kofeina i drugih materija, ukazano je na skupu.