Prototipi iz ruku studenata
0

VIDEO / Izumljena odjeća koja svira i smanjuje nivo stresa

SRNA
Odjeća budućnosti razlikovat će se od današnje, možda ne po boji i stilu, ali svakako po osobinama tkanina, a nagovještava se i "performans odjeća" koja emituje muziku

Haljine, košulje i pantalone moći će da smanjuju nivo stresa ili da mijenjaju boju u zavisnosti od našeg raspoloženja - ako je suditi po eksponatima izloženim nedavno na Umjetničkom koledžu instituta Maryland.

"Smatram da su današnje vjenčanice zastarjele i da bi trebalo da budu interesantnije nego što jesu. Previše su tradicionalne", kaže student na Umjetničkom koledžu instituta Maryland, Matthew Reading.

On je  kreirao  vjenčanicu od tkanine u koju su utkani vodootporni mikroprocesori.

"Crveni dio služi za programiranje svjetla, motora i raznih senzora koji reaguju na pokret, svjetlo i temperaturu. Ovo plavo su servo-motori koji mogu da se programiraju tako da sa njima mogu da se rade razne kinetičke aplikacije", kaže Reading.

Njegova kolegica Veronika Olsen kreirala je jaknu koja, kako kaže, reaguje na nivo stresa onoga ko je nosi. Specijalni senzor u rukavu mjeri provodljivost koja zavisi od stepena znojenja.

"Programirala sam procesor koji, kada tijelo dostigne određeni nivo stresa, aktivira uređaj koji pušta preko slušalica muziku u binauralnom ritmu koji vas opušta", kaže Veronika.
Profesorica na odsjeku za tekstil Annet Couwenberg pokrenula je prije dvije godine laboratoriju za istraživanje pametnih tkanina, kombinujući tradicionalno znanje sa modernom tehnologijom.

"Mislim da je to budućnost. Svi znamo da su tehnologija i uređaji sve manji, sve fleksibilniji i da sada mogu da se integrišu sa tkaninom. To će imati ogroman uticaj na spoj između umjetnosti, tehnologije i mode", kaže Couwenberg.
Tabor Barranti došao je na ideju da iskoristi tkaninu koja mijenja boju.

Sasha de Koninck kaže da je željela da kreira  "performans odjeću" koja emituje muziku. "Preko provodljivih vlakana prelazi se kašikom, a jačinom pritiska na tkaninu mijenjaju se ovi brojevi koji kontrolišu jačinu zvuka", kaže Sasha.

Nolla Yuan prikazala je kožnu jaknu sa svjetlećim diodama, kakvu bi rado nosila na nekoj zabavi.

"Sve što su studenti do sada radili - to su prototipi i za sada su još u toj fazi", kaže Couwenberg.

Ona dodaje da će elektronske tkanine naći široku primjenu i da imaju potencijal da unesu revoluciju u industriju mode - navodi "Glas Amerike".