Moda i ljepota
0

Izložba Andreja Đerkovića u Ženevi

Sarajevo-X
U srijedu, 05. maja 2004. godine u GALERIE ARCHIGRAPHY u Ženevi, u sklopu ˝Sedmice Arhitekture˝ (Semaine de l'Architecture) i u organizaciji Institut d'architecture de Geneve, biti će postavljena izložba «DVD» sarajevskog umjetnika Andreja Đerkovića.

Izložba je premijerno postavljena u junu prošle godine u Umjetničkoj Galeriji Bosne i Hercegovine i Galeriji Roman Petrović u Sarajevu.

Cilj ovog fotografskog postava, koji se sastoji od dvadeset crno-bijelih fotografija Belfasta, Sarajeva, Mostara, Ženeve i Rijeke je da ukaže na problem fizičke odvojenosti. Sama izložba je rezultat autorovog osobnog iskustva koji je tokom opsade Sarajeva bio odvojen od svog oca i do čijeg ujedinjenja nije došlo. Kustos izložbe je Maja Bobar, kustosica Umjetničke Galerije Bosne i Hercegovine. Izložba će biti postavljena mjesec dana.

Andrej Đerković rođen 1971.godine u Sarajevu. Završio Školu Primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. Samostalno izlagao u Palestini, Sjevernoj Irskoj, Švicarskoj, Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Turskoj, Sloveniji i BiH. Član ULUPUBIH. Član Belfast Exposed Photography grupe. Fotografije objavljivane u Le Monde, La Repubblica, La Stampa, Le Courrier, Le Journal de Geneve, Marianne, Le Dauphine Libere, La Depeche, Le Temps, Le Courrier, Novi List, Mladina, Dani, Slobodna Bosna, Start i drugi. Za dostignuća na polju kulture tokom opsade Sarajevo, nagrađen sa ˝The Certificate of Appreciation˝ Američke Agencije za informisanje (USIA).