Moda i ljepota
0

Indijska vojska uvodi jogu za jačanje kondicije

FENA
Indijska vojska se okrenula drevnoj vještini jogi kao novom načinu da održi u formi vojnike u bazama na Kašmiru gdje zbog velike nadmorske visine imaju problema s kondicijom.

U današnje vrijeme joga se upražnjava, naročito van Azije, radi pronalaženja unutrašnjeg mira putem meditacije. Zapostavlja se njena fizička strana koja nije zanemarljiva jer vežbe istezanja koje uključuje osiguravaju odličnu kondiciju.

Suočeni s nedovoljnom fizičkom kondicijom vojnika, naročito kada su stacioniri na višoj nadmorskoj visini gdje se mnogo brže zamara zbog razrijeđenoga zraka, zapovjednici indijske vojske su se toga sjetili.

Probno su prošle godine jedinici od 100 vojnika u jednoj od baza u Kašmiru, čija se nadmorska visina kreće od 3.500 do 4.500 metara, u redovne vježbe ubaciji i jogu.

Rezultati su bili neočekivano dobri. Ne samo što su prestali da puše i piju alkohol već im je i izdržljivost povećana, ali i umne sposobnosti i budnost jer ih je joga oslobađala i stresa, saopštila je indijska vojska, prenio je AP.

Upravo je budnost od velike važnosti u takvim kriznim oblastima, kao što je Kašmir. Često je ona "granica između života i smrti", kao što je izjavio glasnogovornik vojske potpukovnik Batra.

"Joga pomaže vojnicima da negativnu energiju stresa pretvore u pozitivnu energiju koja je neophodna za budnost. A budnost je u tim oblastima ono što može spasiti život", rekao je Batra.

Indijska vojska ima više baza u Kašmiru, a njene jedinice neprekidno patroliraju duž granice s Pakistanom s kojim dijeli tu oblast. Od 1947. godine kada su Indija i Paksitan stekli nezavisnost dva puta su bili u oružanom sukobu zbog Kašmira koji obje zemlje smatraju svojim.

U Kašmiru se nalazi i do sada najviše ratište - glečer Siachen - čija zaleđena površina na 6.100 metara nadmorske visine svakako zahtijeva odličnu fizičku kondiciju vojnika.