Koristite ih svakodnevno
20

Imate lomljive nokte? Ojačajte ih uz pomoć ovih namirnica

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Lomljivi nokti vrlo često znače da imate nedostatak nekog vitamina. Zbog toga nije loše da unosite više zelenog povrća, jer je ono bogato folnim kiselinama koje jačaju nokte.
Pored toga, nije loše poznavati koje to namirnice mogu pomoći u njezi noktiju i njihovom jačanju.

Sok od limuna ili narandže

Vitamin C potiče rast noktiju, stoga se preporučuje da uzmete krišku limuna i narandže i utrljate na nokte jednom dnevno. Potrebno je da trljate do pet minuta, a potom isperete vodom. Osim toga, narandže pomažu u proizvodnji kolagena, koji je važan za rast zdravih noktiju.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje odličan je izbor u njezi noktiju. Ovo ulje dopire do unutarnjeg sloja vaših noktiju, umiruje ga i liječi od svake suhoće. Osim toga, pomaže u cirkulaciji krvi i pomaže u rastu noktiju. Nježno umasirajte ulje na nokte, obucite pamučne rukavice i ostavite da djeluje preko noći.

Ljuske jaja

Dodatni kalcij u ljusci jajeta pomaže u jačanju noktiju. Uzmite ljuske jajeta, očistite ih, zatim ih izmrvite i od toga napravite pastu. Zatim možete nanijeti pastu na nokte i ostaviti da odstoji neko vrijeme.

Med

Med je odlična namirnica protiv rasta bakterija i gljivica. Pored toga, ona dodatno njeguje nokte i kožu. Preporučuje se da pomiješate dvije kašičice meda s nekoliko kapi limuna te umasirajte na nokte. Ostavite da djeluje 20 minuta i potom isperite.